Snimak cunamija iz Indonezije (2018) objavljuje se kao snimak cunamija iz Turske (2023)


Više od deset portala s našeg govornog područja prenelo je video-snimak na kom se vidi razorna snaga cunamija koji udara o obalu. U tekstovima se navodi kako je video zabeležen tokom aktuelnih zemljotresa u Turskoj, što nije tačno, pošto je snimljen 2018. godine u Indoneziji.

Snažni zemljotresi danas su napravili značajnu štetu u Turskoj, kao i susednoj Siriji, a Geološki topografski institut SAD izvestio je da je potres magnitude 7,8 pogodio centralnu Tursku, nakon čega se zemlja tresla još nekoliko puta, uključujući i potres jačine 7,5 stepeni rihtera. Preminulo je više stotina ljudi, a za vreme pisanja ovog teksta službe za spasavanje i dalje reaguju i spasavaju ljude iz ruševina.

Na sajtu Evromediteranskog seizmološkog centra takođe je moguće pratiti potrese u svetu, a iz ove institucije oglasili su se na Tviteru, upozorivši na rizik od cunamija. Odeljenje civilne zaštite Italije takođe je upozorilo na moguće neprilike blizu obala i poručilo građanima da se pridržavaju uputstva lokalnih vlasti, dok su italijanske vlasti tokom dana povukle upozorenje za cunami.

 

Indoturski cunami u medijima iz regiona

Prilikom izveštavanja o zemljotresima u Turskoj nekolicina regionalnih portala prenela je zastareli video-snimak razornog cunamija koji je 2018. godine pogodio Indoneziju. Snažan zemljotres je tada uzdrmao ostrvo Sulavesi, nakon čega je usledio i snažan cunami, zabeležen snimkom koji su prenli mnogi svetski mediji.

Niz vesti o događajima iz Turske B92 je u jednom momentu senzacionalistički naslovio „UŽIVO Cunami ruši tursku obalu; Dramatični snimci, potpuna katastrofa; Stradalo 1.800 ljudi FOTO/VIDEO”, dok su Nezavisne novine svoj tekst naslovile sa „Cunami ruši tursku obalu nakon zemljotresa (VIDEO)”, a onda ga izbrisale bez obaveštenja da su preneli pogrešnu informaciju.

Ovaj video-snimak preneli su i portali Večernje novosti.ba, RTV BN, Srpska cafe, Istokrs, Banjaluka.com, BL portal, Hayat, Banjaluka24.media, Tuzlanski.ba, Padrino.ba, Atvbl, Dnevno.me, Mnemagazin, Dan.co.me i Mojkontakt.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Naknadna napomena (8. maj 2023): Portal Večernjih novosti ispravio je pogrešne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA