Lažni sajtovi obuće Camper i drugih modnih marki


Čitateljka Tragača posumnjala je u autentičnost sajta koji se predstavlja kao onlajn prodavnica obuće Camper. Kontaktirali smo sa timom za odnose sa javnošću Fashion Company, koja je zvanični uvoznik brenda Camper za Srbiju, odakle su nam potvrdili da se ne radi o sajtu tog brenda, a obavestili su nas i da su u poslednjih nekoliko sedmica čuli i za slične sajtove koji se predstavljaju pod imenima drugih poznatih modnih marki.

 

Obuća za djeco

Sporni veb-sajt je na adresi „campersrbija.me” i na specifičan način spaja države bivše Jugoslavije: deo naziva je Srbija, domenska ekstenzija je crnogorska, u dnu stranice nalazi se zastava Bosne i Hercegovine, a pored nje piše – Hrvatska. Obuća sa spornog sajta podeljena je u tri kategorije: „muške”, „ženske” i „djeco”. Osim ove, postoje i druge jezičke nelogičnosti: mešanje srpskog i engleskog („mapa site“), reči bez dijakritičkih znakova („cizme“), pogrešna upotreba padeža („službu za korisnike“).

Još jedna nelogičnost ogleda se u izuzetno povoljnim cenama artikala na sajtu: ukoliko ih uporedimo s cenama na legitimnim sajtovima, videćemo da su čak i desetostruko niže.

 

Opasni domeni

Pomoću alata Domaintools sa servisa „Whois Lookup” ustanovili smo da je domen star 181 dan, odnosno da je kreiran krajem avgusta 2022. godine. Obrnutom pretragom IP adrese ovog sajta saznali smo da postoji i domen „camperonlinesrbija.com”, koji takođe vodi na sporni sajt, kao i „campersko.top”, koji Guglov brauzer prepoznaje i označava kao opasan.

Neki kompjuterski antivirusi, poput Avasta, sajt prepoznaju kao potencijalnu fišing obmanu. Karakteristika ovakvih prevara je da internet-korisnik pomisli kako su proizvod ili usluga sa veb-sajta nešto što može da dobije jeftino, besplatno ili uz malo truda i da zbog toga treba hitno da reaguje.

 

Primećeni i drugi falsifikati

Definitivnu potvrdu neautentičnosti sajta dobili smo iz tima za odnose sa javnošću Fashion Company, koja je zvanični uvoznik brenda Camper za Srbiju, odakle za Tragač kažu da sporni sajt nije ni na koji način povezan sa njihovom kompanijom. Originalan sajt na srpskom jeziku nalazi se na veb-adresi „camper.com/sr_RS”, dok iz Fashion Company kažu da se onlajn prodaja njihove kompanije odvija isključivo preko zvaničnog sajta „fashionandfriends.com”.

„Napomenula bih samo da je u poslednjih nekoliko nedelja do nas došla informacija da postoje i drugi sajtovi (Tommy Hilfiger, Steve Madden) koji potrošače u Srbiji navode na pogrešan zaključak da se radi o robi koja se prodaje preko legitimnog distributera ovih brendova za Srbiju”, dodala je za FakeNews Tragač PR menadžerka Fashion Company Lea Grubić.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA