Maksim Donjec: „dvojnik“ Zelenskog u niskoj rezoluciji


Veliki broj domaćih portala, ali i poneki iz regiona, pisali su o navodnom dvojniku predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji se pojavio u kadru prilikom posete predsenika SAD Džozefa Bajdena Kijevu. Snimci koje su portali koristili bili su loše rezolucije, a čovek kojeg pominju podseća na predsednika Ukrajine, iako nije njegov misteriozni dvojnik, već telohranitelj koji je dobro poznat u javnosti.

Pre nedelju dana američki predsednik Džozef Bajden posetio je Kijev i sastao se sa predsenikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Tokom zajedničkog obraćanja Bajden je obećao još pola milijarde dolara dodatne pomoći Ukrajini, a paket podrazumeva još vojne opreme i naoružanja.

Jedan od snimaka ovog sastanka prikazuje dvojicu predsednika kako se penju uz stepenice, dok je u podnožju stepeništa čovek koji fizički podseća na Zelenskog. U analizi ove vesti krenuli smo od pretpostavke da je navodni „dvojnik“ neko iz bližeg okruženja Zelenskog, a nakon pretrage fotografija uvideli smo da se snimljena osoba često kreće u neposrednoj blizini predsednika Ukrajine.

Na prenosu uživo američke televizije NBC, oko 17. minuta i 51 sekunde moguće je mnogo jasnije videti lice „dvojnika“ i zaključiti da je u pitanju Maksim Donjec, telohranitelj Zelenskog. Moguće je uočiti ga i na fotografijama i snimcima sastanaka Zelenskog sa drugim svetskim liderima, poput britanskog premijera Borisa Džonsona, predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca. Moguće je videti ga i u video-snimku Zelenskog sa Berom Grilsom, a u jednom trenutku engleski avanturista se i lično obraća telohranitelju.

Portal Glas-javnosti je svoj tekst senzacionalistički naslovio „ZELENSKI IMA DVOJNIKA! Gore društvene mreže, uhvaćen je u teškim LAŽIMA (VIDEO)”, portal Politika se pita „Ko je pravi: Još jedan Zelenski se pojavio na sastanku sa Bajdenom u Kijevu”, dok Alo prvo postavlja pitanje, a zatim daje odgovor unutar istog naslova „DA LI ZELENSKI IMA DVOJNIKA? Izgleda da snimak tokom Bajdenove posete prikazuje ’klona’ ukrajinskog predsednika (VIDEO)”

O ovoj temi su takođe pisali i portali Informer, Sputnik, Srbin.info, Pravda, Vidovdan, Patriot, Pcnen, Intermagazin, Atvbl i Cafe.ba.

Stefan Kosanović, Fake News Tragač

Naknadna napomena (8. maj 2023): Portal Webtribune ispravio je pogrešan navod.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA