Ne, slika čoveka sa svastikom nije nastala na beogradskom „Maršu solidarnosti i mira”


Ukupno gledano, oko 50.000 ljudi na Tviteru videlo je objave u kojima se fotografija čoveka sa tetovažom svastike opisuje kao aktuelna fotografija iz Srbije, iako je nastala pre skoro deset godina u Ukrajini. Druga vest koju smo analizirali tiče se najave da će „Hrvatska ostati bez helikoptera“, jer će ih – navodno – sve poslati u Ukrajinu. Ni ova vest nije tačna.

 

Obmanjujuć prikaz zastarele fotografije

Skupovima i šetnjama u Beogradu i Novom Sadu obeležena je godišnjica napada Rusije na Ukrajinu. Okupljeni u Novom Sadu položili su cveće, vence, poruke mira i sveće kod spomenika ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku, dok je u Beogradu bilo nekoliko javnih skupova. Za ovu analizu najbitniji je onaj u centru grada, „Marš solidarnosti i mira”.

Na Tviteru je nakon šetnje postala viralna fotografija muškarca podignute ruke na kojoj se vidi tetovaža svastike, a u pozadini se vide ukrajinske zastave. „Šta je, bre, ovo !? Ko dovodi i izvodi ovO na srbske ulice?”, piše u objavi koja je u momentu pisanja ovog teksta imala preko 46.000 pregleda, 75 deljenja i 465 sviđanja. „Vučić nam pored izdaje zemlje, uvodi i Nacizam i svrstava Srbski narod po prvi put u svojoj istoriji uz Naciste”, piše u opisu još jedne objave ove fotografije koja ima preko 3.100 pregleda.

Pojedini Tviter korisnici su u komentarima spornih objava skrenuli pažnju da nije u pitanju Srbija, već grad Lavov 2018. godine, a kao dokaz postavili su link ka sajtu Kijev posta. Međutim, obrnuta pretraga putem softvera TinEye (s mogućnošću hronološkog sortiranja rezultata) pokazuje da je ova fotografija stara ne pet, već skoro deset godina i da je nastala na ulicama Lavova u Ukrajini u aprilu 2013. godine.

Scenu je zabeležio fotograf Jurij Djačišin tokom obeležavanja 70 godina od osnivanja 14. SS-dobrovoljačke divizije „Galicija”. To je bila nemačka vojna formacija iz Drugog svetskog rata sastavljena od dobrovoljaca iz regiona Galicije koji su većinski bili ukrajinskog porekla. U opisu fotografije piše da su u maršu učestvovali i neonacisti iz Rusije i Litvanije, a fotografije sa istog skupa dostupne su i ovde.

 

Hrvatska ostaje bez helikoptera (ako ne idete dalje od naslova)

Mediji iz regiona juče su pisali kako bi Hrvatska mogla poslati 14 helikoptera u sklopu vojne pomoći Ukrajini. Portali RT i Srbin.info, iako u svojim tekstovima navode da će Hrvatskoj nakon ove pomoći u floti ostati još „tek 10 transportnih helikoptera Mi-171Sh i četiri helikoptera ’blek houk’”, svoje naslove senzacionalistički naslovljavaju sa „Hrvatska ostaje bez helikoptera, šalju ih za Ukrajinu”.

Ista dezinformacija sa portala nalazi se i u naslovu video-snimka na Jutjub kanal Sila sa Istoka.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA