Ni Marijana Gulan ne radi za Barseloninu akademiju La Masija


Marijana Gulan se, zajedno sa Sašom Sredanović, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom predstavljala kao sportska psihološkinja Barselonine akademije La Masija. Tragač je kontaktirao sa Barselonom, odakle su nam potvrdili da ona tamo ne radi, dok Gulan za naš portal potvrđuje da nikada nije bila na akademiji La Masija i govori kako je Sredanović htela da je prevari.

 

Saša Sredanović kao mentorka

Krajem prošle godine pisali smo o Saši Sredanović, navodnoj sportskoj psihološkinji koja je pogrešno tvrdila da je Srbija jedina evropska reprezentacija na Svetskom prvenstvu u Kataru koja nema psihologa. Daljom analizom, iz januara ove godine, ustanovili smo da se Sredanović lažno predstavlja – klubovi za koje je navodno radila demantovali su za Tragač saradnju sa Sredanović, a podaci koje je navela u vezi sa svojim visokim obrazovanjem nemogući su, budući da „Maastriht University of clinical psychology“ ne postoji, niti se na Univerzitetu u Mastrihtu nudi specijalizacija u oblasti sportske psihologije.

Saša Sredanović je mesecima gradila imidž sportske psihološkinje, a o njenim „uspesima“ izveštavalo je više od 60 medija u Srbiji i regionu. Među tim medijima bila je i TV Prva, koja je u decembru ugostila Sašu Sredanović, a uz nju i Marijanu Gulan. I ona se publici predstavila kao sportska psihološkinja, a voditelj ju je u uvodu najavio kao „specijalizanta“ Saše Sredanović. Pre ove emisije, Saša Sredanović je u intervjuu za portal RTS-a prilikom nabrajanja sportskih psihologa u Srbiji za Gulan rekla da je „fantastična” i da je mentoriše.

Tokom emisije „U ritmu Katara” na TV Prva Sredanović je dvaput pokušala da detaljnije predstavi Gulan, ali u oba navrata nije bila sigurna u to što govori i ispravljala se. Prvo je rekla da je Gulan „predavač” na La Masiji, pa se brzo korigovala i rekla da je ipak „psiholog”. Nešto kasnije, Sredanović govori kako je sagovornica „student” na La Masiji, da bi je Gulan ispravila i dodala da tamo „stažira specijalizaciju”. Pred kraj emisije Gulan izgovara sledeće: „Uvek sam želela biti sportski psiholog nakon diplomiranja i dugo sam tražila i aplicirala i primljena, hvala Bogu, na La Masiju”.

 

Direktor La Masije: „Nikada nisam čuo za nju“

Iz FK Barselona smo dugo čekali odgovor, ali smo na kraju dobili potvrdu da Marijana Gulan ne radi u Barseloni. Zatim nam je odgovorio i direktor akademije La Masija Migel Puig, koji kaže da za dve godine, koliko je na toj poziciji, nije čuo za osobu pod imenom Marijana Gulan. „Mogu da potvrdim da ona trenutno definitivno NE završava staž sa specijalizacijom iz sportske psihologije u La Masiji”, posvedočio je Puig za Tragač.

Marijana Gulan: Sredanović me je stavila pred svršen čin

Kontaktirali smo i sa Marijanom Gulan, koja nam je priznala da nikada nije bila na akademiji La Masija. Navela je, takođe, da joj Sredanović nikada nije bila mentorka i da je htela da je prevari. „Rekla je kako je ona glavna na katedri za psihologiju u La Masiji i kako imam sve kvalitete da je upišem, da sam ja već primljena, da će me testirati tamo kada odemo i da je to sređeno. Sama me je tako predstavila u emisiji, već je bio svršen čin, zato sam tako odreagovala. Nakon emisije sam je pitala zašto me je tako predstavila, na šta je rekla ­‘Ja sam glavna tamo i to je završeno kada ti ja kažem.’ Od te rečenice kreće moja sumnja i ja krećem da istražujem”, kaže Gulan za Tragač.

S obzirom na to da u emisiji nije iznet podatak o obrazovanju Marijane Gulan, zanimalo nas je da li je završila psihologiju. „Upisala sam Psihologiju na Filozofskom Fakultetu u Beogradu, dala 48 ispita, prešla na Singidunum i tamo završila Psihologiju”, tvrdi Gulan.

Bez tužbe, ali i opisa na Instagramu

Nakon teksta FN Tragača Saša Sredanović je sa svog verifikovanog Instagram profila uklonila informaciju da je „Head Sport psihologyist” u La Masiji. Takođe je i putem Instagram priče skrenula pažnju da su navodi iz našeg teksta netačni i da je protiv Tragača „pokrenut odgovarajući sudski postupak za naknadu štete”, a zapretila je i da bi se on mogao pokrenuti „protiv svakog drugog medija koji bi preneo ove netačne informacije bilo u delu ili u celosti”. Do objavljivanja ovog teksta na adresu Tragača nije stigla takva tužba, niti je Sredanović javnosti pružila bilo kakav dokaz koji bi opovrgao informacije iz naše analize.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA