Ipak istina

Portal FakeNews Tragač omogućava čitaocima da prijave vesti za koje sumnjaju da su lažne. Po prijemu prijave redakcija razmatra poslatu vest. Ukoliko je zaista lažna, objavljujemo analizu, a ukoliko nije, ili ukoliko je nemoguće doći do zaključka – informaciju o tome postavljamo na ovu stranicu.

 

20. jul 2018: Jedan čitalac je posumnjao da je niška televizija Zona plus prenela lažnu vest o video nadzoru koji je, navodno, u Lutkarskom pozorištu postavljen po prvi put. Ekipa FN Tragača je proverila ovaj navod i saznala da, iako je video nadzor u pozorištu već postojao, on nije bio sasvim funkcionalan. Video nadzor je ranije pokrivao samo scenu, salu i foaje pozorišta i često su ga više koristili glumci da vide koliko je ljudi došlo na predstavu. Novi video nadzor pokriva i spoljašnjost pozorišta, kao i još neke prostorije unutar zgrade.

22. maj 2018: Jedan čitalac izrazio je sumnju da je portal Telegraf preneo lažnu vest u kojoj se navodi da je pesma “Đurđevdan” nastala u vozu u kojem su srpski zarobljenici vođeni u logor Jasenovac. Ekipa FN Tragača proverila je ovaj navod i zatražila mišljenje stručnjaka, koji raspolaže istim informacijama kao i stručnjak na kojeg se oslanja Telegraf: pesma “Đurđevdan” je zaista nastala kada su sarajevske Srbe 6. maja 1942. godine ustaške jedinice transportovale u logore smrti.