O nama

Fake news tragač namenjen je medijskim profesionalcima, edukatorima, budućim novinarima i novinarkama, kao i svim građanima i građankama koji žele da se priključe borbi protiv dezinformisanja.

Na sajtu ćete naći vesti iz nekoliko oblasti kroz koje smo dekonstruisali ono što su pisali drugi mediji, domaći i strani (u slučaju kada tema ime veze sa Srbijom), kao i naša istraživanja i blog o fenomenu #fakenews. Onlajn kurs Dekonstruišite sami poslužiće vam kao vodič koji nudi alate za detaljnu dekonstrukciju vesti koje vam se učine kao potencijalna dezinformacija.

Kada uočite lažne vesti, slobodno se priključite borbi protiv njih tako što ćete ih prijaviti putem formulara na stranici Prijavi lažnu vestMi ćemo je proveriti i ako ustanovimo da jeste lažna objavićemo analizu u razumnom roku, a u suprotnom ćemo o svojim nalazima pisati na stranici Ipak istina.

Fake News Tragač rezultat je projekta Debunking Disinformation koji je realizovala Novosadska novinarska škola u saradnji sa organizacijom za razvoj medija Transitions online iz Praga. Ideja projekta je izgradnja lokalnih kapaciteta u Srbiji u borbi protiv medijske propagande i dezinformacija u javnoj sferi. 

Novosadska novinarska škola (NNŠ) je organizacija civilnog društva koja se bavi razvojem i profesionalizacijom medijske sfere u Srbiji i regionu, poštuje vrednosti istine, znanja i kritičkog pristupa u višejezičnom, višekulturnom i višenacionalnom okruženju i neguje odmeren i tolerantan dijalog. Novosadska novinarska škola postoji od 1996. godine, a kao nevladina organizacija deluje od 1998. godine. 

Projekat Fake News Tragač podržali su Ministarstvo spoljnih poslova Češke Republike u okviru programa Transformation Cooperation (2017) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji (2018).

Ministarstvo spoljnih poslova Češke Republike nije odgovorno za sadržaje na ovom sajtu. The Ministry of the Foreign Affairs of the Czech Republic does not bear the responsibility for the content of this website.

Ambasada SAD nije odgovorna za sadržaje na ovom sajtu. The US Embassy in Serbia does not bear the responsibility for the content of this website.