O nama

FakeNews tragač namenjen je borbi protiv dezinformacija u medijima koji sadržaje objavljuju na srpskom jeziku.

Na sajtu ćete naći analize dezinformacija objavljenih u domaćim medijima, ali i stranim, u slučaju kada tema ime veze sa Srbijom. Onlajn kurs Dekonstruišite sami poslužiće vam kao vodič koji nudi alate za detaljnu dekonstrukciju vesti koje vam se učine kao potencijalna dezinformacija.

Kada uočite sumnjivu vest, možete je prijaviti putem formulara na stranici Prijavi lažnu vestMi ćemo je proveriti i ako ustanovimo da jeste lažna objavićemo analizu u razumnom roku, a u suprotnom ćemo o svojim nalazima pisati na stranici Međutim.

FakeNews Tragač rezultat je projekta Debunking Disinformation koji je realizovala Novosadska novinarska škola u saradnji sa organizacijom za razvoj medija Transitions online iz Praga. 

Novosadska novinarska škola (NNŠ) je organizacija civilnog društva koja se bavi razvojem i profesionalizacijom medijske sfere u Srbiji i regionu. Postoji od 1996. godine, a kao nevladina organizacija deluje od 1998. godine.


FakeNews Tragač član je Saveta za štampu.

 


Pokretanje projekta FakeNews Tragač podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova Češke Republike u okviru programa Transformation Cooperation (2017). Portal ima podršku Nacionalnog fonda za demokratiju (NED) (2019-2020). Donatori ni na koji način nisu odgovorni za sadržaje na ovom sajtu.


Politika privatnosti

FakeNews Tragač koristi kolačiće, a detaljne informacije u vezi sa politikom privatnosti možete pronaći ovde.


Ukratko

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.