2.4: Sigurnost

Mark Galeoti (Mark Galeotti) je viši istraživač saradnik na Institutu za međunarodne odnose u Pragu i predavač na Departmanu za studije bezbednosti, Fakulteta društvenih nauka na Charles Univerzitetu u Pragu. On je ekspert i autor dela u oblastima međunarodnih zločina i ruske bezbednosne politike. Pre toga je bio profesor Međunarodne politike pri Centru za međunarodnu politiku na Univerzitetu u Njujorku. Pre nego što se preselio u Njujork, bio je na čelu Departmana za istoriju na Univerzitetu Kele, gostujući profesor javne bezbednosti Škole za kriminalnu pravdu Ratgers Nuark od 2005-2006, viši istraživač za Kancelariju za inostrane poslove i poslove Komonvelta (1996-1997) Bio je i gostujući predavač u Moskvi na MGIMO i u Pragu na Carls Univerzitetu.

Postoji mnogo razloga za pojavu lažnih vesti. Ponekad su napisane i prosleđene dalje iz čiste zabave, kako bi se privukla pažnja ili dobio novac, ali politički razlozi takođe mogu da imaju uticaj na povećan broj ovih vesti. Dezinformacije mogu biti pretnja za liberalnu demokratiju i mogu da uzdrmaju javnost.

Mark Galeoti u ovoj video prezentaciji analizira upotrebu i zloupotrebu (dez)informacija u pozicioniranju velikih sila, prvenstveno Rusije, u globalnoj politici. Kroz analizu primera Mark objašnjava na koje načine se informacije koriste ali daje i smernice kako smanjiti štetu koju izazivaju.

Ovde možete pročitati Markov članak za Njujork Tajms.

Ukratko

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.