4.2: Mreža istraživačkog pretraživanja za i sa građanima – “Bellingcat”

Uprkos svojoj kratkoj istoriji, ova mreža je zadobila poštovanje zbog svoje neumorne istrage nekih od najvažnijih i najskorijih dešavanja koji su potresli ceo svet. Od obaranja MH 17 do hemijskih napada u Siriji i sličnih događaja, “Bellingcat” je pokazao neverovatnu moć građanske istrage koristeći isključivo pravilno kanalisanu ekspertizu i postojeće izvore.

Kristijan Tribert (Christiaan Triebert) je istraživač otvorenih izvora informacija i trener u sklopu “Bellingcat”-a, koji se posebno fokusira na oružane sukobe na Bliskom istoku i u severnoj Africi. U ovom predavanju, govori o tome šta je sve moguće istražiti u okviru otvorenih izvora informacija na internetu, o procesima verifikacije i o dezinformacijama, navodeći tri studije slučaja: obaranje leta MH 17, zatim na tuniške džihadiste u Siriji i ruske i koalicione napade na Bliskom istoku.

Jedan od osnivača “Bellingcat”-a je i Elliot Higgins, koji o verifikaciji korisnički generisanih sadržaja piše u Poglavlju 6, Razvijanje ekspertize putem verifikacije korisnički generisanih sadržaja, koju je priredio European Journalism Centre.

Ukratko

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.