Nakon lažne unije E6, Srpski telegraf izmislio još jednu uniju


Osamnaest meseci pošto je Srpski telegraf izmislio novu uniju s posebnim kodnim imenom „E-6“, navodno predvođenu mađarskim premijerom Viktorom Orbanom (uniju koju su pojedini srpski ministri ozbiljno shvatili), isti tabloid na naslovnoj strani od 19. februara najavio je „novu mapu Evrope“ i još jedan, ovoga puta proširen, savez.

FakeNews Tragač stupio je u kontakt s Vladom Mađarske i Ministarstvom inostranih poslova Češke, a imali smo i uvid u transkript Orbanovog obraćanja naciji („State of the Nation“ address) od 16. februara na koji se Srpski telegraf poziva. Ustanovili smo da se, kao i prošlog puta, tvrdnja tabloida zasniva na nepostojećim ili potpuno proizvoljno interpretiranim delovima Orbanovog govora. Dakle, ne, ni ovoga puta Srbija nije na pragu ulaska u „moćni evropski savez“ koji će „zameniti EU“.

 

Oživljavanje lažne vesti

„Tektonske promene, rađa se nova mapa Evrope“, javlja Srpski telegraf i dodaje: „Srbija pozvana u Orbnovu uniju!“. Navodno, u njenom sastavu našlo bi se osam zemalja i „bila bi utemeljena na nacionalnim interesima“. Ovo bi bila unapređena verzija fiktivne unije „E-6“ iz 2018, pošto bi, kako tvrde, uz dosadašnje „članice“ (Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku i Srbiju) obuhvatala i Hrvatsku i Sloveniju.

Orban te 2018. godine, kako smo ustanovili, nije govorio o Srbiji i uniji „E-6“. A šta je to mađarski premijer godinu i po kasnije, u svom obraćanju naciji, zapravo rekao?

Orban je zaista pomenuo Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju i jeste naglasio da vidi prostor za pronalaženje zajedničkog jezika i saradnju. On je ocenio i da je državama u Srednjoj Evropi „istorija još jednom dala mogućnost za formiranje savezništava, na osnovu njihovih nacionalnih interesa“. Ostatak napisa Srpskog telegrafa, međutim, samo je oživljavanje stare lažne vesti o famoznoj uniji „E-6“ koju je FakeNews Tragač već analizirao.

Bez ikakvog relevantnog izvora, naime, Srpski telegraf tvdi kako se „na temeljima Višegradske grupe rodila Orbanova ideja o novom, moćnom evropskom savezu, tada nazvanom E-6“, kao i da „u novom savezu Orban vidi i Rumuniju, Srbiju (direktno nas je pomenuo u poslednjem obraćanju naciji), Hrvatsku i Sloveniju“.

Istina je da Orban ni na jednom mestu ne pominje Višegradsku grupu. Iz Ministarstva inostranih poslova Češke, koja trenutno predsedava grupom V4 (u kojoj su još i Mađarska, Posljska i Slovačka) za FakeNews Tragač rekli su da „nikada nisu ni čuli ni učestvovali u razgovorima o osnivanju bilo kakve unije sa zadatkom da bude ’protivteža’ EU“. Oni naglašavaju da im je prioritet „jačanje pozicija država V4 unutar EU i NATO, negujući jedinstvo i koheziju ove dve organizacije“.

Ni u julu 2018, a ni u februaru 2020. Orban nije pomenuo uniju „E-6“ niti sličan formalan savez – bilo od šest ili osam članica – a koji  bi bio „protivteža najmoćnijim zemljama EU“, kako to „objašnjavaju dobro upućeni sagovornici“ tabloida. Takođe, Orban nije direktno „pozvao“ Srbiju da se priključi bilo kakvom savezu. Uopšte nije govorio ni o Rumuniji, dok je Poljska pomenuta u potpuno različitom kontekstu.

Uz tekst o novoj izmišljenoj uniji Srpski telegraf je objavio i tekst „Razbucane laži FakeNews Tragača“, navodeći da očekuje da se naša redakcija izvini jer bi to bilo „profesionalno i ljudski“. U nizu laži Srpskog telegrafa našla se i jedna ispravna prognoza: „Izvinjenje, razume se, nećemo dobiti“.  

 

Manipulacija podacima

Ni strani mediji ne pišu o novom osmočlanom savezu. EuroNews javlja da je Orban bio kritičan prema administraciji u Briselu i stanju u evropskoj ekonomiji, kao i da je ponovo pokušao da diskredituje milijardera Džordža Soroša. Analitičar portala Emerging Europe smatra da su glavne teme Orbanovog obraćanja bile klimatske promene, demografska politika, najava konsultacije s građanima o bitnim odlukama i ostanak Mađarske na nepromenjenom kursu. Ništa o „tektonskim promenama“ i „novoj mapi Evrope“.  

U mađarskim medijima može se pronaći tekst o Srbiji u „novoj uniji“; međutim, ovde se radi o kooperaciji šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija) i to u saradnji s Evropskom unijom, a nikako o formiranju paralelnog saveza s postojećim članicama EU, a koji bi bio „protivteža“ Briselu.

Podsećamo, još 1. avgusta 2018. Srpski telegraf na naslovnoj strani objavio je mapu s uokvirenim teritorijama šest zemalja i natpisom: „Zajedničko tržište Nove Evrope 92,6 miliona ljudi“. Komentarišući ovu ideju, ministar inostranih poslova Ivica Dačić nazvao je Orbana prijateljem Srbije i rekao da „ideja o savezu šest država može biti dobar predlog za nas, ali će se o tome svakako izjasniti Vlada i naš državni vrh“. Ni Vlada ni predsednik nikada se nisu izjasnili.

Manipulacijom podacima, o Orbanovoj viziji saradnje centralnoevropskih zemalja govorilo se u kontekstu „povezivanja gradova brzim prugama i auto-putevima“. Javljeno je da je mađarski premijer izneo svoj program u pet tačaka, ali nije se preciziralo šta one tačno podrazumevaju. Tada se prećutalo da ideja ne predviđa samo ekonomsku i bezbednosnu saradnju susednih država, već i da se zasniva na kontroverznim ideološkim i vrednosnim pretpostavkama.

Iz transkripta Orbanovog govora iz 2018. vidi se da njegova vizija Srednje Evrope u budućnosti, između ostalog, počiva na pravu evropskih zemalja na odbranu „tradicionalnog modela porodice i svakog deteta da ima majku i oca“, na odbranu državnih granica i odbijanje imigracije, kao i na, kako se navodi, odbranu „hrišćanske kulture“ i „odbacivanje ideologije multikulturalizma“.

Danijel Apro, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA