Ne, Kina nije proglasila kraj epidemije


Veliki broj medija u Srbiji objavio je juče da je Kina proglasila kraj epidemije virusa korona. Iako je situacija u Kini drastično bolja nego ranije u pogledu broja novozaraženih i preminulih, netačno je da je u ovoj državi proglašen kraj epidemije.

Sumnju u tačnost ove vesti pobudilo je to što se ona, izuzev u medijima sa našeg govornog područja, malo gde pojavljuje. Kineski mediji i portali državnih institucija takođe ne nude ovakvu informaciju.

Novinar Jun Mai prati situaciju u vezi sa virusom korona i o toj temi piše za ugledni portal „South China Morning Post“. FN Tragač je stupio u kontakt sa njim i zamolio ga za pojašnjenje u vezi sa navodnim proglašenjem kraja epidemije. Jun Mai navodi da se vlast u Pekingu pohvalila time što je „u velikoj meri zaustavljena lokalna transmisija“, ali da to ne znači da je proglašen kraj epidemije. Štaviše – napominje on – veliki broj striktnih mera je i dalje na snazi.

U svom obraćanju povodom virusa korona, predsednik NR Kine Si Đinping je 26. marta izjavio da je ta država podnela ogromne žrtve, ali da se situacija stabilno kreće u pozitivnom pravcu. „Život i rad brzo se vraćaju u normalu, ali se sigurno nećemo opuštati niti popustiti kontrolu”, rekao je on. Komentarišući ovu izjavu, Jun Mai za Tragač navodi da se „kretanje u pozitivnom pravcu“ ne može tumačiti kao „proglašenje pobede“.

Vest je preneo veliki broj domaćih medija pozivajući se na Fonet ili Sputnjik: Alo, Informer, Danas, Republika, Stil Kurir, Kurir, Pravda, Srbin.info, Vesti-online, Nedeljnik Afera, Moj Novi Sad, Novosti, Pink, Srbija danas, B92.net, Sandžačke, Centar za afirmaciju i razvoj, Espreso, Media portal, TV Novi Pazar, K-013, Javni servis, Glas Zaječara, Krstarica, Media-ps, Vestinet, Sandžak danas, Kutak net, Naša borba, Sandžak live, OK Radio, TV Prva (Vikend vesti), RTV Mag, Užice oglasna tabla, 24 sata online, Balkan TV, Glas javnosti, Vojvodina info, EPančevo, Ekapija, Paraćin online, 011 vodič, Dnevna doza lepog.

Redakcija FakeNews Tragača

Naknadne napomene: (7. april 2020) Portal Direktno obavestio nas je da je uklonio loše interpretiranu agencijsku vest; (19. novembar 2020) Portal K-013 obavestio nas je da je sa svog portala uklonio netačnu vest; (30. maj 2023) Portal Espreso ispravio je netačne navode; (6. jun 2023) Portal Kurira ispravio je netačne navode (1, 2).

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA