Treninzi

FakeNews Tragač nije posvećen samo analitičkim zadacima, već i edukaciji u oblasti prepoznavanja manipulativnih sadržaja. Na ovoj stranici možete pratiti pregled otvorenih ponuda za treninge, a dodatna pitanja možete uputiti mejlom.

TRENINZI ZA NOVINARE

Obuku FakeNews Tragača do sada je završilo 215 novinara i studenata novinarstva iz Srbije, od kojih su neki postali i članovi redakcije. Pored toga, naš tim je učestvovao u obuci više od 110 novinara iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Grčke i Slovenije. Dvodnevni treninzi daju osnovni uvid u tipove medijskih manipulacija i metode njihovog prepoznavanja, uključujući set onlajn alata, osnovne korake foto i video forenzike, kao i simulacije procesa provere. Trenutno nema otvorenih poziva za obuku novinara, ali ukoliko vaša redakcija želi ovakvu vrstu treninga, možete nam se javiti kako bismo razmotrili opcije za saradnju.

RADIONICE ZA STUDENTE

Tim FakeNews Tragača nudi mogućnost edukacije studenata u okviru regularnog nastavnog programa, sa blok-nastavom u trajanju od 90 minuta. Dosadašnje radionice, realizovane na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Fakultetu političkih nauka u Beogradu, bile su posvećene studentima novinarstva, ali je poziv otvoren i za sve studijske grupe kojima tehnike razotkrivanja manipulacija mogu biti od koristi u profesionalnom usavršavanju.

RADIONICE ZA UČENIKE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

FakeNews Tragač organizuje radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, posebno prilagođene njihovom uzrastu i interesovanjima. Radionice se organizuju onlajn ili u školama, u vidu blok-nastave od 90 minuta, i na zanimljiv i poučan način predstavljaju učenicima osnovne korake u detekciji medijskih manipulacija. Zainteresovani nastavnici i profesori mogu nas kontaktirati putem ovog mejla: jelena@novinarska-skola.org.rs.

RADIONICA ZA NASTAVNIKE I PROFESORE

Tim FakeNews Tragača angažovan je na treninzima medijske pismenosti, za koje je Novosadska novinarska škola (osnivač ovog portala) akreditovana kod Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Jedan deo dvodnevnih treninga posvećen je upravo načinima dekonstrukcije dezinformacija, sa posebnim osvrtom na pseudonaučne manipulacije. Zainteresovani nastavnici i profesori mogu nas kontaktirati putem ovog mejla: jelena@novinarska-skola.org.rs.

ONLINE OBUKA

Ukoliko vas zanima proces dekonstrukcije dezinformacija, ne morate čekati naše treninge kako biste započeli proces edukacije. FakeNews Tragač vam nudi besplatan onlajn kurs Dekonstruišite sami, kao i pregledan Vodič za borbu protiv lažnih vesti. Naš tim nastojaće da u narednom periodu kreira i napredne programe za onlajn edukaciju u ovoj oblasti.

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA