O nama

FakeNews tragač posvećen je borbi protiv dezinformacija u medijima koji sadržaje objavljuju na srpskom jeziku i u sadržajima koji se tiču Srbije. Misija FakeNews Tragača je podsticanje jačanja medijskog integriteta i novinarstva utemeljenog u činjenicama.

Kada uočite sumnjivu vest, možete je prijaviti putem formulara na stranici Prijavi lažnu vestMi ćemo je proveriti i ako ustanovimo da jeste lažna objavićemo analizu u razumnom roku, a u suprotnom ćemo o svojim nalazima pisati na stranici Međutim.

FakeNews Tragač pokrenula je Novosadska novinarska škola 2017. godine. Portal je registrovan u Agenciji za privredne registre 2018. godine (IN000705) i član je regionalne mreže portala za utvrđivanje činjenica SeeCheck. Rad FakeNews Tragača usklađen je sa Statutom Novosadske novinarske škole. Sve informacije u vezi sa zaštitom nezavisnosti i profesionalnih standarda na ovom portalu možete pronaći u metodologiji, prikazanoj u padajućem meniju ispod ovog teksta. Na ovoj stranici redovno ažuriramo informacije u vezi sa upravljčkim pitanjima.

Novosadska novinarska škola (NNŠ) je organizacija civilnog društva koja se bavi razvojem i profesionalizacijom medijske sfere u Srbiji i regionu. Postoji od 1996. godine, a kao nevladina organizacija deluje od 1998. godine. Matični broj: 08672024. 

Rad FakeNews Tragača funkcioniše prema sledećoj metodologiji:


FakeNews Tragač član je Saveta za štampu.

 


Pokretanje projekta FakeNews Tragač podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova Češke Republike u okviru programa Transformation Cooperation (2017). Portal ima podršku Nacionalnog fonda za demokratiju (NED) (2019-2023), kao i podršku Evropske unije kroz projekat „Suprotstavljanje dezinformacijama u Srbiji: prva linija odbrane“ (2022-2025). Rad FakeNews Tragača podržava i Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“. Finansijski izveštaji udruženja Novosadska novinarska škola, kao i informacije o izvorima finansiranja portala (2018-2022), dostupni su ovde. Donatori ni na koji način ne utiču na sadržaj portala FakeNews Tragača.


Politika privatnosti

FakeNews Tragač koristi kolačiće, a detaljne informacije u vezi sa politikom privatnosti možete pronaći ovde.


Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA