O nama

FakeNews tragač posvećen je borbi protiv dezinformacija u medijima koji sadržaje objavljuju na srpskom jeziku i u sadržajima koji se tiču Srbije. Misija FakeNews Tragača je podsticanje jačanja medijskog integriteta i novinarstva utemeljenog u činjenicama.

Kada uočite sumnjivu vest, možete je prijaviti putem formulara na stranici Prijavi lažnu vestMi ćemo je proveriti i ako ustanovimo da jeste lažna objavićemo analizu u razumnom roku, a u suprotnom ćemo o svojim nalazima pisati na stranici Međutim.

FakeNews Tragač pokrenula je Novosadska novinarska škola 2017. godine. Portal je registrovan u Agenciji za privredne registre 2018. godine (IN000705) i član je regionalne mreže portala za utvrđivanje činjenica SeeCheck. Rad FakeNews Tragača usklađen je sa Statutom Novosadske novinarske škole. Sve informacije u vezi sa zaštitom nezavisnosti i profesionalnih standarda na ovom portalu možete pronaći u metodologiji, prikazanoj u padajućem meniju ispod ovog teksta. Na ovoj stranici redovno ažuriramo informacije u vezi sa upravljčkim pitanjima.

Novosadska novinarska škola (NNŠ) je organizacija civilnog društva koja se bavi razvojem i profesionalizacijom medijske sfere u Srbiji i regionu. Postoji od 1996. godine, a kao nevladina organizacija deluje od 1998. godine. Matični broj: 08672024. 

Rad FakeNews Tragača funkcioniše prema sledećoj metodologiji:

Predmet analize

FakeNews Tragač analizira sadržaje tradicionalnih i novih medija, prema sledećem modelu:

1) Redakcija svakodnevno sprovodi monitoring dnevne štampe, kao i monitoring dvadeset najpopularnijih informativnih portala registrovanih u Srbiji (prema podacima servisa Gemius).

2) Analiza tekstova iz nedeljnika i mesečnika, televizijskih i radijskih sadržaja, onlajn i štampanih oglasa, kao i sadržaja sa društvenih mreža sprovodi se na zahtev čitalaca, putem formulara „Prijavi lažnu vest“ ili tagovanjem naloga Tragača na društvenim mrežama.

FakeNews Tragač ne može prihvatiti analizu sledećih sadržaja:

 • Vesti čiju je istinitost nemoguće utvrditi (poput slučajeva kada se medij oslanja na anonimne izvore).
 • Vesti i informacije sa zatvorenih Fejsbuk grupa kojima je nemoguće slobodno pristupiti.
 • Vesti s klikbejt naslovima gde je osnovni tekst vesti u skladu sa profesionalnim standardima.
 • Televizijske i radijske vesti čiji je snimak nedostupan onlajn.
 • Estradne vesti.
 • Vesti u kojima izvor manipulacije / dezinformacije nije medij sam po sebi, već političar koji je citiran u tekstu. Proverom verodostojnosti izjava političara bave se naše kolege sa Istinomera.
Prijava sadržaja

Čitaoci mogu da prijave redakciji sadržaje u čiju verodostojnost sumnjaju. To mogu učiniti putem prijavnog formulara ili tagovanjem naloga FakeNews Tragača na Fejsbuku (FNTragac), Tviteru (FNTragac), Instagramu (fn_tragac), Tiktoku (fntragac) ili u komentarima ispod spornog sadržaja. Čitaoci nam se takođe mogu obratiti putem mejla ili poruka na društvenim mrežama. Redakcija će nastojati da u razumnom roku proveri prijavljeni sadržaj i da čitaoce obavesti o rezultatima analize.

Ukoliko je vest manipulativna / lažna, ili sadrži manipulativne / lažne elemente, objavićemo je u formi standardne analize ili u rubrici Ukratko. U rubrici Ukratko objavljuju se kratka obaveštenja o detektovanim dezinformacijama u slučajevima kada redakcija proceni da puna analiza nije neophodna. To su sledeći slučajevi:

 1. Medij je načinio manju grešku.
 2. Medij je ponovo preneo dezinformaciju koju je FakeNews Tragač već analizirao.
 3. Medij je preneo dezinformaciju koju su već analizirali drugi portali za utvrđivanje činjenica iz regiona i sveta.

Ukoliko se ispostavi da je prijavljeni sadržaj ipak tačan, beleška o tome biće objavljena u rubrici Međutim. Na tom mestu objavljuju se i beleške o slučajevima koje redakcija nije uspela da razreši, kako zbog prirode sadržaja (nejasne formulacije, zaključci bazirani na dojavama anonimnih izvora) tako i zbog nedostatka relevantnih izvora ili kontradiktornih izjava / svedočenja ključnih aktera.

Analiza sadržaja

Redakcija FakeNews Tragača se u procesu provere podataka služi različitim metodama:

 1. Desk analiza (pretraživanje, prevođenje, utvrđivanje plagijata)
 2. Statistička analiza
 3. Pretraživanje baza podataka
 4. Foto i video forenzika
 5. Razgovor sa ključnim akterima, institucijama i ekspertima

FakeNews Tragač se u svom radu služi sledećim alatima:

 1. Analiza teksta: Google, Google Translate, Twitter Advanced Search, Pipl, QueText, DiffChecker, Whois
 2. Analiza mapa: Google maps, Google Earth, FlightRadar, Marine Traffic
 3. Analiza vizuelnih sadržaja: Google Images, Bing Images, Yandex Images, TinEye, Forensically, InVid, Ghiro

Pre nego što novinar FakeNews Tragača započne analizu, čuva analiziranu verziju onlajn sadržaja na servisu WayBack Machine, a sadržaj iz štampanih medija na internom serveru redakcije. U tekstu analize navode se svi mediji za koje je pretragom moguće utvrditi da su preneli netačan sadržaj, i to sistemom tagovanja koji omogućava (1) pregled arhive netačnih sadržaja po medijima (2) organizovanje rang-liste najčešćih izvora netačnih sadržaja. Kada u tekstovima referišemo na onlajn medije koji su objavili ili preneli određeni netačni sadržaj, ne linkujemo neposredno sadržaj, već njegovu analiziranu verziju sačuvanu na servisu WayBack Machine.

FakeNews Tragač nastoji da objavljuje koncizne analize, koje sadrže sve relevantne informacije i nalaze u vezi sa određenim netačnim sadržajem, ali bez preširokog navođena pozadinskih informacija koje bi opteretile osnovni tekst. Širim kontekstom dezinformisanja bavimo se u posebnim rubrikama, kao što su Blog i Studije. Standardne analize se objavljuju u pet tematskih rubrika: Politika, Ekonomija, Društvo i kultura, Kvazinauka i Svet. Složenije, sistematske analize, bazirane na većem korpusu manipulacija, objavljuju se u rubrici „Tragač u akciji“. Uz prethodno navedene tehnike, rad u ovoj rubrici povremeno zahteva naučni metod, uglavnom kvantitativno-kvalitativnu analizu medijskog diskursa.

Sadržaji na sajtu praćeni su autorskim ilustracijama ili ilustracijama kupljenim na servisima za fotografije. Autorska prava se strogo poštuju, a ilustrativne foto-montaže su uvek jasno naznačene.

Redakcijski rad

FakeNews Tragač objavljuje originalne, autorske sadržaje. Tekstove pripremaju članovi redakcije i saradnici, čija imena i biografije možete pročitati u impresumu.

Glavni i odgovorni urednik učestvuje u istraživačkom procesu i proverava da li analize zadovoljavaju faktografske, etičke i jezičke standarde. Glavni i odgovorni urednik zadužen je za komunikaciju sa čitaocima koji prijavljuju potencijalne dezinformacije, kao i za objavljivanje ispravki i reagovanja. Ukoliko je glavni i odgovorni urednik ujedno i autor analize, nju pre objavljivanja proveravaju zamenik urednika i još jedan novinar iz redakcije. Glavnog i odgovornog urednika bira Upravni odbor Novosadske novinarske škole na predlog redakcije.

Pomoćnik urednika obavlja poslove urednika u slučaju njegovog odsustva. Zadužen je i za internu komunikaciju unutar regionalne fektčeking mreže SeeCheck.

Menadžerka programa zadužena je za administrativne poslove u vezi sa radom redakcije, kao i za organizaciju obuka i treninga.

Novinari sprovode dnevni monitoring medija (prema planu izloženom u odeljku Analiza sadržaja) i proveravaju sumnjive sadržaje, kao i sadržaje na koje su nam ukazali čitaoci.

Konsultanti su eksperti koji po potrebi sarađuju s FakeNews Tragačem, uglavnom na polju naučnih tema. Njihov zadatak je da pomognu novinarima da razreše nedoumice, da upute na adekvatnu literaturu ili eksperte, kao i da provere terminologiju i argumentaciju u analizama Tragača pre njihovog objavljivanja.

Menadžeri društvenih mreža vode naloge FakeNews Tragača na Fejsbuku (FNTragac), Tviteru (FNTragac), Instagramu (fn_tragac) i Tiktoku (fntragac). Naloge vode Stefan Janjić (Fejsbuk i Tviter), Ivan Subotić (Instagram) i Darija Stjepić (Tiktok).

Nepristrasnost u radu

FakeNews Tragač je nestranački orijentisan i niko od novinara, urednika i konsultanata nije član političke stranke. U tom svetlu, FakeNews Tragač:

 • ne sklapa ugovore niti partnerstva s političkim strankama ili akterima
 • ne lobira za političke stranke i aktere
 • ne fokusira pristrasno svoje analize na određenu političku stranku ili aktera, već svim sadržajima koji uključuju dezinformacije iz oblasti politike pristupa na isti, profesionalan način
 • ne podstiče svoje čitaoce da glasaju / ne glasaju za određenu političku stranku ili aktera
 • ne dozvoljava svojim urednicima ili novinarima da javno iskazuju podršku bilo kojoj političkoj stranci ili akteru, niti da medijima daju izjave navijačkog karaktera
 • ne angažuje kao saradnika bilo koga ko ima plaćenu / istaknutu poziciju u političkoj stranci, Vladi Srbije, Skupštini Srbije, pokrajinskim i lokalnim institucijama vlasti, kao i javnim preduzećima

Pri izboru medija i tema FakeNews Tragač se vodi kriterijumom nepristrasnosti, te s jednakom pažnjom analizira sve sadržaje, bez obzira na uređivačku politiku, oblik vlasništva i druga svojstva medija.

Ukoliko proces izbora sagovornika ili izvora na bilo koji način uključuje konflikt interesa, informacija o tome uvek je navedena u tekstu. Ukoliko je izvor koji intervjuišemo za potrebe analize direktno uključen u događaj o kom je plasirana dezinformacija, izjavu takvog izvora ne smatramo dovoljnim dokazom, već nastojimo da dođemo do zaključaka uz pomoć što više drugih dokaza.

Donatori nemaju uticaja na sadržaje koje objavljuje FakeNews Tragač. Na portalu se ne objavljuju reklame niti sponzorisane objave. Svi izvori finansiranja navedeni su u odeljku ispod ovog menija.

U skladu s Kodeksom novinara Srbije, novinari i urednici FakeNews Tragača u obavezi su da odbiju sve poklone koji su im ponuđeni kao novinarima, osim protokolarnih poklona. Novinar je dužan da prijavi redakciji ukoliko mu je ponuđen bilo kakav poklon.

Ukoliko bilo ko od urednika ili novinara načini potez koji šteti reputaciji medija ili se kosi s navedenim načelima, organizuje se poseban sastanak redakcije i menadžmenta kako bi se razmotrile okolnosti i donele odgovarajuće odluke. Odluke se, u ovom slučaju, donose u skladu sa Statutom osnivača (Novosadske novinarske škole) i relevantnih zakona.

Etički standardi

FakeNews Tragač priznaje nadležnost Saveta za štampu i poštuje sve odredbe Kodeksa novinara Srbije. U kontekstu novinarstva posvećenog analizi dezinformacija, posebno naglašavamo posvećenost sledećim načelima:

 1. FakeNews Tragač ne zloupotrebljava instituciju anonimnog izvora i koristi je samo u slučajevima kada je anonimizacija neophodna, a izjava anonimnog izvora od velike važnosti za analizirani slučaj;
 2. FakeNews Tragač ne otkriva identitet osoba koje su predložile određeni sadržaj za analizu, niti otkriva njihove kontakt-podatke;
 3. FakeNews Tragač posvećuje posebnu pažnju pri pisanju analiza i grafičkoj opremi u slučajevima koji zahtevaju analizu sadržaja o deci, maloletnicima, obolelima i drugim osetljivim grupama. Ne objavljujemo slike maloletnika, niti slike aktera čija bi bezbednost mogla da bude ugrožena zbog pojačanog publiciteta. Fotografije koje koristimo kao dokazni materijal se, u osetljivim slučajevima, delimično ili potpuno bluruju;
 4. FakeNews Tragač ne otkriva identitet osoba koje su na društvenim mrežama pod ličnim imenom i prezimenom objavile određeni netačni sadržaj, sem kada je takva informacija važna za razumevanje konteksta; u analizama koje se tiču mejnstrim medija fokus referisanja je na samom mediju, dok se imena novinara koji su objavili netačni sadržaj ne navodi, sem u slučajevima kada je takva informacija važna za razumevanje konteksta;
 5. FakeNews Tragač strogo vodi računa o ličnim i kontakt podacima osoba o kojima piše; takvi podaci se nikada ne objavljuju, a ukoliko vizuali u sklopu grafičke opreme teksta uključuju neki lični podatak, takav podatak biva zamagljen;
 6. FakeNews Tragač strogo poštuje pravo na odgovor. Detalji u vezi sa ovim načelom dostupni su u kartici Ispravke grešaka i pravo na odgovor.
Ispravke grešaka i pravo na odgovor

Kao portal koji je posvećen razotkrivanju netačnih sadržaja, FakeNews Tragač nastoji da svoje analize bazira na proverenim podacima, strogo prateći navedenu metodologiju. Nenamerne greške su, ipak, moguće, a redakcija ih ispravlja ukoliko ih sama uoči ili ukoliko nam na greške ukažu čitaoci ili akteri pomenuti u analizama. Ukoliko ste uočili grešku u našim sadržajima, možete je prijaviti uredniku ili zameniku urednika portala. Ukoliko utvrdimo da je primedba osnovana, ispravićemo grešku u najkraćem mogućem roku i na kraju teksta objaviti belešku koja sadrži datum i prirodu ispravke.

Ukoliko ste nam podneli primedbu u vezi s tekstom, a smatrate da naš odgovor nije bio zadovoljavajuć ili da nismo razmotrili sve aspekte slučaja, nudimo mogućnost nezavisne procene u saradnji s ekspertima za analiziranu oblast.

Primedbu da naše tekstove ili naš rad možete uputiti i Evropskoj mreži standarda za proveru činjenica putem ovog linka.

Kada objavu u kojoj smo napravili grešku nije moguće izmeniti (npr. tvit), ispravku objavljujemo u istom formatu i na istoj platformi na kojoj je objavljena i objava s greškom. Ukoliko se objava zbog greške uklanja sa sajta, uvek se na takvom mestu ističe posebna napomena u vezi s prirodom ispravke.

Ukoliko je greška isključivo pravopisne / gramatičke prirode, bez objektivne mogućnosti da je takva greška nekog dovela u zabludu, ispravka će biti uneta bez posebne napomene.

Ukoliko nakon objavljivanja analize dođemo do novih saznanja / dodatnih izjava, ili ukoliko se okolnosti promene u meri koja značajno utiče na tumačenje analiziranog sadržaja, takođe ćemo na kraju teksta objaviti belešku s datumom i novim informacijama.

Arhiva ispravki

FakeNews Tragač vodi arhicu ispravki, u kojoj se navode sve ispravke uočenih grešaka koje smo načinili tokom proteklih godinu dana.

U periodu 2022/3. nije bilo ispravki naših tekstova.

Medijska pismenost i druge aktivnosti

„FakeNews Tragač“ nastoji da promoviše medijsku i naučnu pismenost, što čini putem svoje blog-sekcije, gde se objavljuju prikazi savremene popularne i stručne literature u vezi sa dezinformacijama, ilustrovane lekcije statističke pismenosti, kao i serijali tekstova o fenomenima kao što je Qanon. Poseban odeljak na sajtu posvećen je edukativnim materijalima, putem kojih publika FakeNews Tragača, bilo da je reč o novinarima, studentima novinarstva ili laicima, može da se informiše o osnovama utvrđivanja činjenica.

U saradnji sa čitaocima, FakeNews Tragač kreirao je i Registar sajtova koji se bave manipulativnim oglašavanjem. Javnost je ovim putem upozorena na više od stotinu ovakvih sajtova, koji uglavnom sadrže manipulacije u vezi sa oglašavanjem medicinskih proizvoda, manipulacije u vezi sa platformama za investiranje i manipulativne nagradne igre i usluge.

FakeNews Tragač nekoliko puta godišnje organizuje treninge u vezi sa proverom podataka i medijskom pismenošću. Za više informacija pratite društvene mreže i portal FakeNews Tragača.

FakeNews Tragač nema volonterske angažmane usmerene ka drugim organizacijama.


FakeNews Tragač član je Saveta za štampu.

 


Pokretanje projekta FakeNews Tragač podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova Češke Republike u okviru programa Transformation Cooperation (2017). Portal ima podršku Nacionalnog fonda za demokratiju (NED) (2019-2023). Rad FakeNews Tragača podržava i Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“. Finansijski izveštaji udruženja Novosadska novinarska škola, kao i informacije o izvorima finansiranja portala (2018-2022), dostupni su ovde. Donatori ni na koji način ne utiču na sadržaj portala FakeNews Tragača.


Politika privatnosti

FakeNews Tragač koristi kolačiće, a detaljne informacije u vezi sa politikom privatnosti možete pronaći ovde.


Ukratko

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA