Mreža firmi na Balkanu i manipulativna prodaja magičnih preparata


FakeNews tragač i portal Raskrinkavanje.ba bavili su se u zajedničkoj analizi objavljenoj 23. novembra načinom funkcionisanja mreže koja uključuje stotine veb stranica prepunih netačnih informacija, a na kojima se prodaju različiti, navodno lekoviti, proizvodi.

GoSlim, HyperTea, Prostamid, Parazol i DiaTea samo su neki od proizvoda sa stranice kompanije LimitedCharm, koji se na drugim internetskim stranicama promovišu manipulativnim taktikama i neistinitim informacijama. Reklame za ove proizvode se u različitim oblicima prikazuju na mnogim internetskim portalima u regiji. Te reklame korisnike vode na desetine, možda i stotine veb stranica koje sadrže izmišljene recenzije i ispovesti zadovoljnih korisnika, izmišljene intervjue sa poznatim ličnostima koji preporučuju proizvode, lažne preporuke lekara, kao i fotošopirane „sertifikate“ o navodnim testiranjima proizvoda. Na ovim stranicama ne postoje nikakve informacije o proizvođačima i distributerima takvih proizvoda.

Ono što o ovim proizvodima znamo je da se mogu naručiti na dva načina: putem stotina stranica sa manipulativnim i izmišljenim sadržajem, gde nema pomena firme LimitedCharm, niti informacija o proizvođačima i distributerima ovih proizvoda, ili putem zvanične stranice LimitedCharm. To je jedina kompanija koja se može dovesti u vezu sa ovim proizvodima, budući da na stranici kompanije postoje samo izlistani proizvodi i ništa drugo. Međutim, lažne ispovesti, intervjui i sertifikati, koji se nalaze na stotinama drugih stranica, ovde ne postoje. S obzirom da na stranicama sa netačnim informacijama ne postoji ime proizvođača i distributera proizvoda, Limited Charm je to jedino pravno lice sa kojim se proizvodi pretraživanjem mogu dovesti u vezu.

Stoga, u nastavku analize o manipulativnom oglašavanju, donosimo informacije o pozadini priče. Naručili smo jedan od proizvoda, a dodatno smo istražili i koja se to sve pravna lica mogu povezati sa ovim proizvodima. Došli smo do zaključka da je u priču uključeno nekoliko firmi u različitim zemljama regije. Neke od njih registrovane su pritom na fiktivnim adresama. Svi putevi na kraju vode do sarajevske firme Monetize ad, koja je na kutijama proizvoda navedena kao proizvođač, kao i njenu podružnicu Limited Charm, na čijoj se stranici proizvodi prodaju. No, krenimo redom.

 

Zvanična stranica kompanije Limited charm 

Na veb stranici ove kompanije izlistani su mnogobrojni proizvodi koje ona prodaje. Navodi se da je u pitanju „Nezavisni brend koji deluje na Zapadnom Balkanu već dugi niz godina” i koji se „brine da vaše zdravlje, imunitet i lepota budu uvek zaštićeni najboljim prirodnim tretmanima”.

Na stranici se o proizvodima govori kao o „našim”, a navedeno je i da „tehnolozi blisko surađuju sa nadležnim institucijama”.

Na stranici je opisan i razvoj kompanije kroz različite faze. Tako se navodi da se 2017. godine rodila ideja među „četiri prijatelja, učevna znalca” koji su „počeli od biljaka na dalekim i netaknutim predelima”. Za 2018. godinu je navedeno da su tada počele studije, istraživanja i testiranja, dok za 2020. stoji da je firma tada „zaživela kroz inovacije”, te da su zabeležena „brojna pozitivna iskustva širom sveta”. Zaključak koji se iz svega navedenog sugeriše je taj da kompanija Limited charm zaista proizvodi sve ono što prodaje na svojoj stranici.

Različita verzija ove zvanične stranice kompanije postoji za više zemalja u regionu: BiH, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Sloveniju, Albaniju, Severnu Makedoniju, Italiju, Mađarsku i Bugarsku. Sadržaj svih stranica je potpuno identičan. Kompanija, kako se navodi, dostavlja proizvode i u Nemačku, Austriju i Tursku, iako za njih ne potoje zasebne veb stranice.

Na stranici kompanije MonetizeAd navedene su i podružnice ove kompanije sa punim nazivima pravnih subjekata u zemljama regiona.

Ipak, na ovoj stranici nisu navedene sve kompanije u regionu koje, recimo, imaju naziv Limited charm, ali o njima u nastavku teksta.

Kada je reč o stranici Limited Charm, iako odaje utisak da se radi o stranici proizvođača navedenih proizvoda, na njoj nisu navedeni nikakvi podaci o poreklu, sastavu, ispitanosti ili sigurnosti čajeva i drugih proizvoda koji su tu izlistani. Štaviše, na linku Odricanje odgovornosti na ovoj stranici stoji napomena o tome da proizvodi nisu namenjeni lečenju ili prevenciji bolesti, iako je na stranicama na kojima se prodaju više puta naglašeno suprotno, o čemu smo pisali u prethodnoj analizi ovog slučaja.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj proizvod nije ocijenjen od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i nije namijenjen za dijagnozu, liječenje ili prevenciju bolesti. Rezultati u opisu i svjedočenja možda nisu tipični ili precizni rezultati. Pojedinačni rezultati se mogu promijeniti. Prije konzumiranja ovog proizvoda posavjetujte se sa svojim ljekarom. Sve prisutne slike su dramatizacije. Primjenljivo stanje: rezultati se mogu razlikovati od osobe do osobe

 

Naručivanje proizvoda

Odlučili smo da GoSlim čaj naručimo na nekoj od stranica koje su prepune netačnih informacija, a ne sa zvanične stranice kompanije. U formu za naručivanje na takvim stranicama potrebno je uneti ime, broj telefona i pritisnuti opciju „naruči”. Kroz neko vreme dolazi SMS poruka sa obaveštenjem da će operater uskoro pozvati taj broj. U slučaju nejavljanja, ostavljen je i broj telefona koji je moguće pozvati kako bi završio proces narudžbe.

Usledio je poziv od operatera i razgovor koji je trajao duže od 10 minuta. Operater je već u prvim rečenicama razgovora jasno napomenuo da je reč o proizvodu koji prodaje kompanija Limited Charm, čime je sam potvrdio vezu između stranica sa netačnim informacijama i proizvoda sa kompanijom Limited Charm.

Operater je na samom početku pohvalio GoSlim čaj kao super opciju za mršavljenje i „sagorevanje” masnih ćelija, te naveo da je gubljenje kilograma zagarantovano. Na pitanje ko i gde proizvodi taj čaj, operater je rekao da ga proizvodi strana firma, iz Švajcarske, ne rekavši naziv.

Ova informacija je u koliziji sa tvrdnjom sa stranica za naručivanje ovog proizvoda, gde stoji oznaka da je „proizveden u Americi”. U koliziji je i sa člancima u kojima se tvrdi da je kreatorka proizvoda studentkinja iz Sarajeva, Beograda ili Zagreba, a o svemu ovome smo pisali u prethodnoj analizi ovog slučaja.

Na pitanje o sigurnosti čaja, operater je rekao da je potpuno prirodan, siguran i efikasan, što su potvrdile „Evropska agencija za alternativne lekove“, te „Svetska zdravstvena organizacija“. Operater je potvrdio i konstataciju da su čaj preporučile i brojne poznate ličnosti (što se odnosi na stranice sa lažnim preporukama poznatih osoba iz regiona).

U prošloj analizi smo tako ustanovili da ne postoji nikakva potvrda Svetske zdravstvene organizacije o efikasnosti i sigurnosti ovih proizvoda, dok sa druge strane nešto što se zove „Evropska agencija za alternativne lekove” ne postoji. Dodatno, preporuke poznatih ličnosti su, kako smo ranije utvrdili, potpuno izmišljene.

Do trenutka pisanja ove analize (27.12. 2021), naručeni GoSlim čaj još nije stigao na adresu, iako je naručen tri nedelje ranije. U vezi sa poreklom čaja zabunu unosi i natpis na ambalaži čaja kupljenog u Srbiji. HyperTea je ovde čaj koji proizvodi firma Monetize Ad iz Sarajeva.

FakeNews Tragač je pozvao broj telefona naveden na verziji sajta za naručivanje namenjenoj za tržište Srbije. Operater je naveo da se čaj proizvodi u Bosni i Hercegovini, tačnije u Republici Srpskoj, za razliku od operatera iz BiH koji je rekao da je zemlja porekla Švajcarska.

Rečeno je i da firma ima kancelarije i skladišta u Srbiji, kao i u drugim državama. Odgovor na pitanje novinara Tragača o tome kako komentariše činjenicu da na novosadskoj adresi na kojoj je firma registrovana firme zapravo nema, u šta se novinar lično uverio, izostao je. Na spominjanje izmišljenih intervjua poznatih osoba koje navodno promovišu čaj, operater je rekao da o tome ne zna ništa i da je verovatno u pitanju greška.

Limited Charm factory i MonetizeAd u BiH

U Bosni i Hercegovini, po svemu sudeći, iza prodaje ovih proizvoda stoje dve kompanije. Limited Charm factory je podružnica IT kompanije MonetizeAd i sedište joj je u opštini Istočno Novo Sarajevo na adresi Jovana Raškovića br. 4. Iako je kompanija u sudskom registru registrovana na ovoj adresi, na zvaničnoj veb stranici stoji da se Limited charm nalazi na adresi Hadžiabdinica bb, Sarajevo.

Novinari Raskrinkavanja su ustanovili da u Istočnom Novom Sarajevu, na adresi na kojoj je registrovana kompanija Limited Charm u BiH, postoje samo privatni stambeni objekti, odnosno kuće.

Postoji i Facebook stranica naziva Limited Charm kreirana u januaru 2020. godine, na kojoj je navedena treća adresa: Muse Ćazima Ćatića 6, Sarajevo. Na stranici koja broji nešto više od 1.000 lajkova redovno se promovišu proizvodi koji se prodaju na zvaničnoj veb stranici, ali i na stotinama drugih stranica.

Druga firma je ona koja je vlasnica Limited Charm-a: Monetize Ad sa sedištem na adresi Hadžiabdinica bb u sarajevskoj opštini Stari grad. Direktor i suosnivač firme Monetize Ad u Sarajevu, kao i rukovodilac podružnice Limited Charm u Istočnom Novom Sarajevu je Ajdin Brković. Na stranici Monetize Ad je navedeno da je u pitanju IT kompanija koja se bavi digitalnim marketingom i native oglašavanjem, dok nema nikakvog pomena bilo kakvih preparata, na čijim kutijama stoji da ih ova firma proizvodi.

Na adresi na kojoj je kompanija registrovana zaista se nalazi kancelarija. Međutim, na Google mapama je navedeno da se na ovoj adresi nalazi Monad Plug – koja uopšte nije registrovana u BiH kao firma i koja zapravo nije firma nego softverski proizvod kompanije Monetize ad.

Limited Charm i Monad Lead u Srbiji

Na verziji zvanične stranice Limited Charm-a za Srbiju navedena je beogradska adresa: Bulevar Mihajla Pupina 165g, Novi Beograd. Ipak, u Srbiji je kompanija Limited Charm d.o.o. registrovana 15. septembra 2020. u Novom Sadu, a ovo preduzeće je osnovao Sanin Đukanović.

Firma je u Novom Sadu prema zvaničnim izvorima registrovana u ulici Vojvođanskih brigada, u poslovnoj zgradi. Međutim, novinar Tragača je utvrdio da se na toj adresi zapravo nalaze jedna privatna ambulanta, taksi udruženje i ekološko udruženje. Niko od zaposlenih u ovoj zgradi nije čuo za Limited Charm i tvrde da na toj adresi fizički postoje samo pobrojani.

Druga firma koja se vezuje za distribuciju ovih proizvoda u Srbiji je Monad Lead d.o.o. iz Beograda, osnovan 8. januara 2020. godine kao podružnica Sarajevske IT kompanije MonetizeAD. Osnivač Monad Lead-a iz Beograda je takođe bosanskoherecegovački državljanin Ajdin Brkić.

Ova firma je registrovana kao trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta i to upravo na adresi Bulevar Mihajla Pupina 165g, Novi Beograd, adresi koja je navedena na zvaničnom sajtu kompanije Limited Charm u Srbiji.

Monad Lead ima i Fejsbuk stranicu kreiranu u septembru 2021. godine, koju prati ukupno 17 osoba i na kojoj ne postoji nijedna jedina objava, osim onih o ažuriranju profilnih fotografija. Prema zvaničnom sajtu i ova firma bavi se marketinškim poslovima.

Da je Monad Lead firma koja u Srbiju uvozi i distribuira proizvode pod brendom Limited charm svedoči i ambalaža proizvoda. Prema natpisu na ambalaži čija fotografija je ranije priložena u ovom tekstu, kao distributer proizvoda za Srbiju naveden je upravo Monad Lead, a kao proizvođač navodi se sarajevska firma MonetizeAD. Kompanija Limited Charm koja je registrovana i u Srbiji i u BiH i na čijim stranicama se proizvodi prodaju, na ambalaži nije pomenuta.

 

Limited charm u Crnoj Gori

Kompanija istog naziva – Limited Charm – osnovana je 12. avgusta 2020 i u Crnoj Gori, takođe od strane Sanina Đukanovića, koji je osnovao i novosadski Limited Charm. Firma je prvobitno registrovana na adresi Oktobarske revolucije 130, Podgorica, da bi nedugo nakon toga adresa promijenjena u Tuzi bb, Tuzi. Ipak, na verziji zvanične stranice kompanije za Crnu Goru kao adresa je navedena Ulica 1, broj 31, Tuzi.

Na stranici kompanije priložena je i tačna lokacija na kojoj se ta kompanija navodno nalazi. Na Gugl mapama je kompanija takođe označena, a na osnovu dostupnih fotografija nije jasno da li na ovoj adresi zaista postoji kompanija Limited Charm. Novinari Raskrinkavanja i FakeNews Tragača nisu posetili ovu adresu i ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li se na njoj nalazi ova kompanija.

 

Monetize Ad u Albaniji

Firma pod imenom Monetize Ad, čiji je direktor Ajdin Brković postoji i u Albaniji i osnovana je u junu 2020. godine. Takođe je, sudeći po Gugl mapama, nejasno da li se na adresi na kojoj je ova kompanija registrovana u Albaniji, Rruga Frosina Plaku 25, nalazi bilo kakva kompanija, s obzirom na to da se radi o kući.

Web stranica ove kompanije ne postoji, ali zato postoji web stranica kompanije Limited Charm, namenjena ovoj zemlji. Kao adresa je navedena upravo ona na kojoj je registrovana firma MonetizeAd.

 

MonetizeAd na Kosovu

MonetizeAd kompanija postoji i na Kosovu, a osnovana je u julu 2020. i upisana kao podružnica istoimene kompanije iz Sarajeva. Za ovu firmu nigdje nije navedena njena tačna adresa. Prema zvaničnim izvorima firma je registrovana u ulici Eqrem Qabej u Prištini. Iako ne postoji veb stranica ove firme, na zvaničnoj stranici kompanije Limited Charm namenjenoj tržištu Kosova kao adresa je navedena upravo ulica Eqrem Qabej.

 

Monadon u Sloveniji

Podružnica sarajevske firme Monetize Ad u Sloveniji zove se Monadon doo, a osnivač je Jasmin Bojičić. Za ovu firmu postoji zvanična veb stranica, a domen za stranicu ove firme je registrovala firma MonetizeAd iz Sarajeva.

Nejasno je da li i na adresi Meškova ulica 4 u Ljubljani, na kojoj bi trebalo da bude slovenačka firma Monadon, takva firma zaista postoji. Na Gugl mapama je vidljivo da je u pitanju kuća u kojoj postoje dve firme, ali se ni Monadon ni Limited charm tamo ne navode.

Takođe postoji i verzija stranice kompanije Limited charm namenjena Sloveniij, gde je kao adresa takođe navedena Meškova ulica 4.

 

Мonad Plug Dooel u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedoniji se podružnica sarajevske firme zove Monad Plug Dooel i osnovana je u junu 2020. godine, pri čemu je navedena adresa Filip Vtori Makedonski 22/3-10, Skopje.

Ni Мonad Plug Dooel nema svoju veb stranicu. Ali, kao i u drugim zemljama, za Severnu Makedoniju postoji verzija stranice kompanije Limited Charm, a kao adresa je navedena ona na kojoj je registrovana firma Мonad Plug Dooel.

Sa druge strane, postoji web stranica https://monadplug.com/ koja predstavlja jedan od softverskih proizvoda kompanije MonetizeAd iz Sarajeva. U pitanju je stranica na kojoj je kao adresa navedena ulica Hadžiabdinica bb – adresa sarajevskog MonetizeAd-a.

Svim firmama koje smo pomenuli u različitim zemljama zajednička je poveznica sa firmom MonetizeAd iz Sarajeva, koja im je krovna firma.

 

Šta znamo o firmi Monetize Ad iz Sarajeva?

O firmi Monetize Ad, iako je registrovana 2017. godine, do 2020. godine na internetu nisu postojale gotovo nikakve informacije. Medijski članci u kojima se pominje ova kompanija prvi put su se pojavili sredinom 2020. godine.

Tako su u septembru 2020. na portalima Tuzlanski i Poslovne novine objavljeni članci u kojima direktor kompanije Ajdin Brković govori o tome da je rast prihoda u 2020. godini učetvorostručen u odnosu na prethodnu godinu. U članku portala Klix iz decembra 2020 Brković govori da je firma doživela „rapidan rast od čak 500 posto u 2020. godini” i da je imala promet od 20 miliona KM. Navodi i da „zajedno sa konsolidovanim kompanijama u regionu broji oko 150 uposlenih”. U istom intervjuu direktor navodi da je „Monetize Ad u BiH vlasnik svih predstavništava kompanije u Srbiji, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji i Turskoj”.

Brković navodi da se „u BiH proizvode naši proizvodi i tehnička rešenja te se potom distribuiraju u druge države, pa čak i širom sveta”. Kako navodi, za te proizvode „mi radimo marketing iz BiH tako što otkupljujemo oglasni prostor u tim zemljama, dok naši uposlenici iz call centra u BiH kontaktiraju korisnike naših proizvoda i usluga u celoj regiji”.

O ovoj, kako se navodi „vodećoj agenciji za digitalni marketing u BiH” objavljeno je još nekoliko članaka i u 2021. godini i to na portalima Visit BiH, BIR TV i Poslovne novine. Iako direktor kompanije u više članaka pominje „vlastite proizvode” nejasno je koji su to proizvodi koji se putem ove kompanije prodaju. Poslovne novine su u septembru 2020. godine objavile kako je Monetize ad zauzela 30. mesto po izvozu među malim kompanijama u BiH. Na Facebook stranici kompanije, koja postoji od 2017. godine, sve do 2020. godine objavljene su svega dve objave. Nakon toga su na stranici deljeni članci različitih portala o ovoj firmi, međutim osim toga gotovo da ne postoji bilo koji drugi sadržaj.

Pretragom vlasničkih podataka veb stranica došli smo do liste od oko 40 domena koje je direktno registrovala firma MonetizeAd. Na ovim domenima, od kojih neki više nisu dostupni, nalaze se ili su se nalazili manipulativni i netačni sadržaji vezani za promociju ranije spomenutih proizvoda.

Očito je da se kompanija Monetize Ad zaista bavi digitalnim marketingom i oglašavanjem, kao i da ima svoje podružnice u drugim zemljama, koje se takođe bave istom vrstom posla.

Međutim, sve činjenice iznesene u ovom tekstu ukazuju na to da se kompanija pored toga, bavi i prodajom različitih preparata i to putem manipulativnih strategija i netačnih informacija.

 

Bez odgovora od Limited Charm-a i MonetizeAd-a

Novinari FakeNews Tragača i Raskrinkavanja su se 24. decembra 2021. upitom obratili i kompaniji Limited Charm, kao i krovnoj firmi MonetizeAd. Upite smo poslali kako bismo pokušali doći do pitanja koja su tokom našeg istraživanja ostala nejasna i neodgovorena.  Međutim, do trenutka objavljivanja ove analize odgovor nismo dobili ni od jedne kompanije.

A u upitu koji smo poslali zatražili smo komentar na nalaze objavljene u prethodnoj analizi o ovom slučaju, u kojoj smo ustanovili da se proizvodi sa stranice Limited Charm-a na drugim stranicama prodaju putem netačnih informacija.

Zanimalo nas je, pre svega, ko je proizvođač preparata koji se prodaju putem stranica Limited charm u više zemalja. Da li je to švajcarska firma, kako nam je rekao operater ove firme, američka firma kako se navodi na jednoj od stranica za prodaju, MonetizeAd kako stoji na kutiji jednog od proizvoda, ili pak sama kompanija Limited Charm, što se zaključuje na osnovu zvanične stranice kompanije. Ukoliko preparate proizvodi MonetizeAd kako piše na kutiji, tražili smo i komentar na činjenicu da se na stranici ove kompanije ne pominju nikakvi proizvodi, već isključivo poslovi i proizvodi vezani za digitalni marketing.

Takođe nas je zanimalo i koja je veza između MonetizeAd-a i svih drugih firmi navedenih u ovom tekstu koje su registrovane kao podružnice ove firme. Tražili smo odgovor i na pitanje čime se sve ove kompanije bave – marketingom i oglašavanjem, proizvodnjom ili samo prodajom navedenih prozvoda, ili pak svime od navedenog.

Pitali smo i da li podružnice registrovane u drugim zemljama imaju svoje adrese i kancelarije, ali i tražili komentar na činjenicu da smo ustanovili da se u Novom Sadu i Beogradu na navedenim adresama ne nalaze firme za koje se tvrdi da su tamo.

S obzirom na to da odgovor nismo dobili, navedena pitanja i dalje ostaju otvorena.

Petar Klaić, Amar Karađuz i Emir Zulejhić
FakeNews Tragač i Raskrinkavanje

 

Tekst je nastao u okviru regionalnog projekta”Snažni: Inicijativa civilnog društva za reafirmaciju slobode medija i suzbijanje dezinformacija, propagande i govora mržnje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“ uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiran je sredstvima Ambasade Savezne Republičke Nemačke. Za njegov sadržaj isključivo su odgovorni autori. Sadržaj ne odražava nužno stavove Evropske unije i Ambasade Nemačke.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA