Doktorke koja reklamira preparat za mršavljenje nema na listi Lekarske komore Srbije


Čitaoci FakeNews Tragača detektovali su još jedan manipulativan sajt namenjen prodaji preparata za mršavljenje. Ovog puta radi se o kapima Pro active slim, a prevara funkcioniše po ustaljenom metodu o kom je Tragač pisao u više navrata. „Nema nikakvih informacija o navodnoj doktorki koja je otkrila formulu i napravila biljne kapi, a slične vesti se pojavljuju sa drugim imenima na više adresa“, dobro je primetio naš čitalac. Utvrdili smo da se radi o prevari i dodali navodne kapi za mršavljenje u naš Registar prevarantskih sajtova.

Reklama za Pro active slim ispunjava gotovo sve karakteristike obmanjujućih reklamnih sadžaja koje smo i do sada analizirali. Cena preparata je navodno snižena za 50% još samo nekoliko sati, preporučuju ga navodni stručnjaci i zadovoljni korisnici, a u reklami se mogu iščitati i obrisi automatskog prevođenja. Iako je mahom korektno napisana, reklama za Pro active slim nas upozorava na negativne posledice drugih metoda mršavljenja na pomalo čuda način: „U pravilu se izgubljeni kilogrami brzo vraćaju, zajedno s apetitom. Počinjete više jesti“.

Čudotvorne kapi svojim „stručnim mišljenjem“ reklamira navodna nutricionistkinja dr K. Korać. Pogađate, ova nutricionistkinja ilustrovana je slikom koja potiče sa sajta za prodaju fotografija depositphotos.com. Radi se o modelu čije je fotografije sa stetoskopom u različitim varijacijama na ovaj sajt postavio korisnik pod pseudonimom deagreez1. Na različitim ruskim sajtovima nutricionistkinja iz reklame za Pro active slim reklamira uglavnom programe rehabilitacije od alkohola i narkotika.

Pregledom liste licenciranih lekara na sajtu Lekarske komore Srbije ustanovili smo da pod prezimenom Korać postoje licencirane lekarke Nina, Hana, Dušica i druge. Naravno, ne i doktorka čije ime počinje inicijalom K.

Pronašli smo još nekoliko sajtova na kojima se iste kapi prodaju na manipulativan način. Recimo, domen opens2019.rs, čije ime podseća na novosadski savez omladinskih organizacija, služi plasiranju manipulativnih reklama među kojima je i reklama za Pro active slim. Zanimljivo je i to da se ovaj preparat na različitim domenima prodaje po različitoj ceni. Na domenu proactiveslim-new.com, koji nam je čitalac prijavio, košta 2.299 dinara, dok je na domenu proactiveslim.com i uz istih 50% popusta skuplji i košta 3.870 dinara. Istu ili sličnu reklamu za ovaj preparat pronašli smo i na domenima cenacpa.rs i carlybryant.com, a reklamira se i na Jutjubu.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA