Ne, nije najavljeno smanjivanje penzija za 14,5%


Čitalac nam je prijavio vest sa sajta srb-news.com u kojoj se govori o navodnom „neočekivanom zaokretu u pitanju isplate penzija“. Uz fotografiju ministra finansija Siniše Malog u vesti se govori o tome da je uprkos skorašnjoj najavi o povećanju penzija „ovaj radosni događaj otkazan“, te da će u narednom periodu penzije ipak biti smanjene jer „ekonomska situacija u zemlji ne dozvoljava da se učini tako važan korak“. Međutim, radi se o lažnoj vesti sa anonimnog portala čija je svrha da privuče čitaoce senzacionalističkim sadržajem kako bi im potom plasirao različite manipulativne reklame.

 

14,5% smanjenja

U vesti se takođe prilaže i navodni citat ministra finansija Siniše Malog. „Od sledećeg meseca svi penzioneri će izgubiti 14,5 odsto penzija, što je neophodno za pokrivanje gubitaka izazvanih ekonomskom krizom. Međutim, ovo pravilo neće važiti za penzionere sa invaliditetom i one koji primaju socijalnu pomoć“, rekao je navodno Siniša Mali.

Kako bismo proverili ove navode kontaktirali smo sa Ministarstvom finansija, odnosno kabinetom ministra Siniše Malog. U ovoj instituciji potvrđeno nam je da se radi o lažnoj vesti. „Obaveštavamo vas da nije reč o autentičnoj izjavi ministra finansija Siniše Malog, već da se radi o lažnim vestima“, poručila je za Tragač šefica odseka za odnose s javnošću Ministarstva finansija Ana Pančić i dodala da ovo nije prva lažna vest koja na sličan način targetira tu instituciju i građane.

Ministarstvo finansija je oktobra prošle godine već upozorilo građane Srbije da su se u „javnosti pojavile lažne vesti sa lažiranim izjavama potpredsednika Vlade i ministra finansija Siniše Malog, koje se plasiraju preko neproverenih, jednokratnih portala, društvenih mreža i alata za onlajn komunikaciju“.  U tom slučaju, internetom su se širili lažni navodi o tome da penzionerima neće biti isplaćena jednokratna pomoć od 20.000 dinara.

 

Čemu ovakvi tekstovi zapravo služe?

Pregledom ostatka sajta srb-news.com ustanovili smo da osim lažne vesti o smanjenju penzija ne njemu postoji jedino nepregledna količina manipulativnih reklama poput onih koje je Tragač zabeležio u svom Registru prevarantskih sajtova. Među njima su, recimo, manipulativne reklame za navodne lekove Natubone, Parazol i Testoy, o kojima je Tragač već pisao.

Istu lažnu vest o smanjenju penzija zabeležili smo na još jednom sajtu – pronewsua.com. Kreatori ovog sajta u njegovo zaglavlje čak su stavili logo Radio-televizije Srbije, nastojeći da obmanu posetioce.

Pokušali smo da proverimo ko su vlasnici ova dva sajta. Međutim, oni su svoje podatke zaštitili, pa alat Who.is ne može da nam ih otkrije. Sve što se definitivno može tvrditi jeste da su u pitanju sajtovi registrovani u Ukrajini, odnosto u oblastima Zakarpatja i Dnjipra.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA