Ne, prostatitis nije iščezao u Japanu


Redakciji FakeNews Tragača pristigla je prijava čitateljke u vezi sa sumnjivim tekstom koji promoviše preparat za olakšanje tegoba prostatitisa pod nazivom Prostatin+. Već u naslovu se može uočiti sporna tvrdnja koja ukazuje na to da „u Japanu nema prostatitisa već pet godina”, a sam tekst je koncipiran u formi intervjua sa „najboljim urologom Japana”, doktorom Memorijom Akijamom.

Iako nema preciznih podataka o broju Japanaca koji boluju od prostatitisa, različite naučne studije o ovoj temi, objavljene u poslednjih pet godina, direktno osporavaju tvrdnju iz naslova. U pitanju su istraživanja o prostatitisu kod muškaraca u Japanu (1, 2, 3). Treba pomenuti da se ove studije prevashodno odnose na hronični prostatitis, dok se u tekstu navodi dezinformacija kako „prostatitis više nije hronična bolest”.

Tekst u zasebnom odeljku takođe sadrži spornu informaciju o povezanosti prostatitisa i raka prostate. Naime, istaknuto je da se, ako se prostatitis ne leči na vreme, „rak javlja u 80% slučajeva”. Ipak, na veb-sajtu Američkog udruženja za rak (engl. American Cancer Society) navodi se kako određena dostupna istraživanja sugerišu da „prostatitis može biti povezan sa povećanim rizikom od raka prostate”, ali da postoje i druge studije koje „nisu pronašle takvu vezu”. U pitanju je oblast koja se i dalje istražuje, tako da se ne može sa sigurnošću tvrditi kolike su šanse da osobe sa nelečenim prostatitisom razviju ovu vrstu kancera.

 

Doktor Akijama

Uz tekst su priložene i fotografije navodnog urologa. Međutim, obrnutom pretragom smo zaključili da se na njima zapravo nalazi doktor Jun Hatazava. Na zvaničnom veb-sajtu Međunarodne agencije za atomsku energiju navodi se kako je Jun Hatazava glavni i izvršni direktor Japanske radioizotopske asocijacije, nekadašnji profesor i predsednik Odeljenja za nuklearnu medicinu i kinetičko praćenje, kao i direktor Odeljenja za nuklearnu medicinu Univerzitetske bolnice u Osaki. Nesumnjivo, doktor Hatazava se zaista bavi medicinom, ali nuklearnom. Sa druge strane, ni uz naprednu pretragu nismo pronašli informacije o postojanju navodnog urologa Memorije Akijame.

Same fotografije su zabeležene prilikom Hatazavine posete bolnici u Kazahstanu 2018. godine, povodom predavanja o tome kako se nuklearna medicina koristi za lečenje raka na ćelijskom nivou. Treba napomenuti da je na predavanju bilo reči i o kanceru prostate, ali u kontekstu mogućnosti njegovog lečenja uz pomoć radioizotopa: „Intravenozno dajemo lek sa radioizotopom i tragačem, koji isporučuje radioizotop posebno u ćeliju raka. Energija takvih izotopa ubija bolesne ćelije”, obrazložio je doktor Hatazava.

 

Od Uzbekistana do Zadruge

Identične tekstove o preparatima protiv prostatitisa pronašli smo i na upitnim ukrajinskim i uzbekistanskim veb-sajtovima, s tim što je naziv samog preparata uglavnom izmenjen. U tekstu na srpskom jeziku u pitanju je PROSTATIN+, na ukrajinskom portalu govori se o Prostodinu, dok se na trećem, uzbekistanskom, ukazuje na „delotvornost” preparata Mens Pauer. Ujedno, osim drugačijih naziva, u sastavu svakog od navedenih preparata dominira jedna, ali uvek različita supstanca. Prostatin+ sadrži „veliku koncentraciju Sabal Palme”, crna peruanska maka je osnova Prostodina, dok Mens Pauer u sebi „pored alfa-hidoretinola, sadrži 30 sastojaka korisnih za muško telo”.

Tragač je više puta analizirao prijave o sumnjivim dijetetskim suplementima i medicinskim sredstvima koje uglavnom promovišu izmišljeni doktori i „stručnjaci” (1, 2, 3). Na našem sajtu možete pronaći i registar čak 136 obmanjujućih sajtova.

Posebno je problematična činjenica da se linkovi koji vode do ovih manipulativnih oglasa mogu pronaći na vrlo posećenim portalima. Čitateljka koja je prijavila oglas napomenula je kako je „posebno tužno kod ovih vesti to što do njih vode baneri sa sajta Pinkove Zadruge, gde se veoma jasno i perfidno targetira starija publika”, odnosno da im se na ovaj način „promoviše brzo i lako rešenje zdravstvenih problema”.

Teodora Koledin, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA