Izmišljeni intervju s Kostićem: MK grupa prijavila slučaj Odeljenju za VTK


Čitalac FakeNews Tragača poslao je prijavu redakciji u vezi sa još jednom sumnjivom platformom koja promoviše ulaganje u kriptovalute. U pitanju je Bitcoin bank, a sam tekst izgleda gotovo identično kao i tekst za Bitcoin code, koji smo analizirali početkom ovog meseca. Bitcoin bank se takođe koristi fiktivnim intervjuima, a za „sagovornika“ je ovog puta odabran biznismen Miodrag Kostić. Kostić u „ekskluzivnom intervjuu“ navodno objašnjava kako ulaganje u kriptovalute preko ove platforme dovodi do „ostvarivanja ogromnog bogatstva u kratkom roku“.

Kompanija MK Group, čiji je osnivač i predsednik Miodrag Kostić, za FakeNews Tragač je demantovala autentičnost intervjua, a slučaj je – kako kažu – prijavljen Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

 

Od Gejtsa do Kostića

Ovog puta malo oprezniji, autori izmišljenog intervjua nisu pominjali konkretnu televiziju, kao ni emisiju u kojoj je navodno gostovao Miodrag Kostić. Ipak, u tekstu se mogu uočiti mnoge druge nelogičnosti.

„Bitcoin Bank pokreću neke od najpametnijih tehnologija koje su ikada postojale. Ričard Brenson, Ilon Mask i Bil Gejts su samo neki predstavnici tih tehnologija“, navodi se u promotivnom tekstu. Uz ovu tvrdnju priložena je i fotografija milijardera Bila Gejtsa i Ričarda Brensona, a ispod nje piše kako „Bil Gejts i Ričard Brenson razgovaraju o platformi Bitcoin Bank na CES 2022“. Bil Gejts i Ričard Brenson jesu razgovarali, ali ne o ulaganju o kriptovalute, već o ulaganju u industriju „sintetičkog mesa“. Fotografija je zabeležena još u oktobru 2016. godine, ali ne na Sajmu potrošačke elektronike, već na godišnjem sastanku organizacije „Grand Challenges“ u Londonu.

 

Lažna svedočanstva

Tragač je više puta pisao o lažnim svedočanstvima koja se nalaze na sumnjivim veb-sajtovima za trgovanje kriptovalutama, a ona nisu izostala ni u ovom slučaju. Sa desne strane teksta nalaze se fotografije ljudi koji navodno već ostvaruju (popriličnu) dobit uz pomoć ove platforme. Uglavnom su se za ove svrhe koristile stok fotografije, ali autori ovog intervjua su ipak promenenili strategiju.

Takozvani Siniša Radić iz Subotice, koji je ostvario zaradu od čak 650.000 dinara, zapravo je Blert Morina, odnosno prvi trans-muškarac sa Kosova koji je uspeo legalno da promeni svoje ime.

Vanja Mitrović sa treće fotografije zapravo je konsultantkinja sa Kosova Njomza Gutaj, koja godinama živi u Švajcarskoj, gde je i politički aktivna.

Interesantno je da se obrnutom pretragom fotografije izvesnog Matije Stevića iz Novog Sada dolazi do australijskog foruma čiji članovi upozoravaju upravo na „Bitkoin prevaru“. Na forumu se može videti kako se identični članci plasiraju i u Australiji, a jedan od njih tiče se australijskog milijardera Harija Trigubofa koji „koristi kriptovalutu da zaradi novac i želi da podeli takozvanu tajnu“. Međutim, ove navode je demantovao list Fajnenšal rivju.

Teodora Koledin, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA