Bitcoin Bank: AI investicione platforme nemaju kristalnu kuglu


„Da li će vam AI trgovačka aplikacija pomoći da ostvarite profit od online trgovanja?”, naslov je teksta koji poziva čitaoce da promene „svoju finansijsku situaciju pomoću algoritama veštačke inteligencije”. U tekstu se prvo navode prednosti korišćenja AI algoritmama i veštačke inteligencije za analizu tržišnih podataka i transakcije, a čitalac na kraju dobija poziv da se preko spoljašnjeg linka registruje na onlajn aplikaciju za ovu vrstu posla – Bitcoin Bank.

Međutim, različiti elementi ukazuju na to da AI aplikacije za trgovanje nisu pouzdane, ali i da su i ovaj konkretni tekst i reklama za Bitcoin Bank potencijalna prevara.

Za početak, sporni sajt ima samo ovu objavu. Ona je, pritom, kreirana tako da liči na medijske ili kopirajting onlajn članke, ali nema objašnjenja ko su autori tog sadržaja. Takođe, kada se prati link na kraju teksta i kada stignemo na stranicu Bitcoin Bank, potrebno je ostaviti ime, prezime, imejl i broj telefona ukoliko želimo da uđemo na platformu.

 

Istorijat Bitcoin bank-a

Važno je napomenuti da se ime Bitcoin Bank već pojavljivalo u nekim analizama FakeNews Tragača (1, 2), kada su lažno iskorišćena imena naših javnih ličnosti za promociju sajta ovakvog naziva (iako nije jasno da li se radi o istom sajtu). U tom pogledu Bitcoin bank je na našem portalu uključen na spisak 136 prevarantskih sajtova.

Registar 136 prevarantskih sajtova

Čak i ukoliko nije u pitanju isti sajt, reklamiranje Bitcon Bank-a kojim se Tragač već bavio i Bitcoin Bank-a u tekstu kojim se sada bavimo – veoma je sličnog karaktera.

U tekstu u kome je prethodno zloupotrebljen identitet Miodraga Kostića bilo je navedeno da „Bitcoin Bank omogućava ostvarivanje dobiti od svih tih kriptovaluta, čak i kada akcije padaju. On koristi veštačku inteligenciju (AI) radi automatske obrade dugačkih i kratkih prodaja za vas da biste mogli da zarađujete novac po ceo dan, čak i kada spavate.”

Slično se navodi i u novom tekstu o Bitcoin Bank: „Promenite svoju finansijsku situaciju pomoću algoritama veštačke inteligencije. Saznajte kako automatizovana trgovačka aplikacija može da vam pomogne da ostvarite profit na tržištu. Sledite sledeće korake da biste dobili pristup jednoj od najnaprednijih trgovačkih aplikacija”.

 

Koliko su pouzdane AI platforme za investicije?

Departman za finansijsku zaštitu i inovaciju iz Kalifornije navodi da prevaranti, svesni uzbuđenja oko napretka veštačke inteligencije, koriste termine poput „AI“ da ukradu novac od investitora, dok FINRA, Regulatorni organ finansijske industrije, napominje da brojne neregistrovane i nelicencirane onlajn investicione platforme promovišu sisteme trgovanja veštačkom inteligencijom, i to uz nerealna obećanja.

I sam tekst koji analiziramo navodi da korišćenje robota za trgovanje nosi određeni rizik od – kako se navodi – grešaka i kvarova: „To može dovesti do netačnih transakcija i gubitka profita. Pored toga, uvek postoji rizik da će se uslovi na tržištu naglo promeniti, a trgovački robot neće moći brzo da reaguje. Da biste minimizirali ovaj rizik, koristite robote za trgovanje od renomiranih provajdera usluga i pažljivo pratite svoje transakcije i rezultate”.

Izmišljeni intervju s Kostićem: MK grupa prijavila slučaj Odeljenju za VTK

I Bi-Bi-Si u svom tekstu „Da li bi AI ’botovi za trgovinu’ mogli da transformišu svet ulaganja?” napominje da Veštačka inteligencija nije kristalna kugla i da ona ne može da vidi budućnost bolje od čoveka. A ako pogledate unazad u proteklih 25 godina, bilo je nepredviđenih događaja koji su sapleli berze”. Objašnjava se i da od ranih 1980-ih investicione banke zapravo koriste „slabu veštačku inteligenciju“ koja može da proučava finansijske podatke, uči iz njih i donosi autonomne odluke, ali da ovi slabi sistemi veštačke inteligencije nemaju mogućnost predviđanja.

Navodi se da je i današnja AI, odnosno generativna AI, daleko moćnija i može da stvori nešto novo, a zatim da uči iz toga. „Kada se primeni na investicije, generativna AI može da apsorbuje masu podataka i donosi sopstvene odluke. Ali takođe može da pronađe bolje načine za proučavanje podataka i razvoj sopstvenog računarskog koda. Ipak, ako su ljudski programeri prvobitno hranili ovu veštačku inteligenciju lošim podacima, njene odluke mogu jednostavno biti sve gore i gore što više koda stvara.”

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA