Nova Bitcoin Bank prevara: Brankica Stanković „zgrće milione”

Preko platforme Bitcoin Bank građani Srbije navodno „zgrću milione evra od kuće” investiranjem u kriptovalutu. Međutim, reč je o sistemu koji se reklamira zloupotrebom poznatih medijskih kuća i javnih ličnosti, kao i komentarima izmišljenih zadovoljnih korisnika. Do sajta Bitcoin Bank dolazi se preko klikbejt reklame u kojoj piše da se novinarki Brankici Stanković dogodila tragedija, dok se dalje na sajtu nalazi izmišljen intervju sa ovom novinarkom, u kom ona navodno reklamira pomenutu platformu.

Vizuelni identitet i sadržaj sajta Bitcoin Bank podseća na internet-prezentacije platformi koje svojim korisnicima garantuju bogaćenje od ulaganja u kriptovalutu (Bitcoin Era i Bitcoin Code). Tragač je već pisao o ovim platformama, a vezu sa njima su za našu redakciju demantovali neki od navedenih promotera: novinarka Olivera Kovačević, Fondacija Novak Đoković i list „Dnevnik”.

Brankica Stanković, teniser i filantrop

Platformu Bitcoin Bank u intervjuu „preporučuje“ novinarka Brankica Stanković, za koju se navodi da je neustrašiva i otvorena žena „koja se ne plaši da govori koliko zarađuje”, ali i „da tajne uspeha podeli sa građanima Srbije”. Iako je prvi pasus teksta rodno senzitivan, nastavak je napisan u muškom rodu, pa se navodi i da je Stanković „teniser i filantrop”. Uzrok tome je činjenica da su sajt sa Brankicom Stanković i onaj gde je glavni akter teniser Novak Đoković tekstualno gotovo identični.

Izgled sajta podseća na dizajn portala „Alo”, čiji logo se koristi i u popap reklamama koje vode ka Bitcoin Bank, a koje najavljuju „izveštaj o tragediji Brankice Stanković”. Stanković je za FakeNews Tragač rekla da je već upoznata sa sadržajem internet-sajta i da je obavestila svoje advokate, ali i da ju je iznenadio način na koji se zloupotrebljava njen lik kako bi se platforma promovisala. „Nisam sigurna da može nešto da se uradi jer je sve lažno”, psimistično zaključuje Brankica Stanković.

17.000 evra za tri nedelje

Svota novca koju korisnici treba da investiraju iznosi minimalno 250 evra, a da se takvim ulaganjem može obogatiti potvrđuju i mnogobrojni izmišljeni korisnici. Među njima se nalaze Lazar Ćuk i Vladimir Stojanović iz Kraljeva koji su udružili ulog i za tri nedelje zaradili preko 17.000 evra. Obrnutom pretragom fotografije na Guglu dolazi se do zaključka da je reč o LGBTI* aktivistima Oriolu Pamiesu i Idanu Matalonu. Fotografija fudbalera kiparskog Apoela Vujadina Savića i tri muškarca koji stoje pored automobila još je jedna manipulacija, u kojoj se tvrdi da je zadovoljni korisnik Stiven Bejker pomoću profita od Bitcoin Bank kupio automobil mlađem bratu.

Na kraju stranice postavljeni su pozitivni komentari čitalaca, ali nije moguće ostaviti i sopstveni komentar. Vreme njihovog objavljivanja se ne menja, pa za komentar koji je postavljen pre „12 minuta” i posle nekoliko minuta provedenih na sajtu piše isti period. Ukoliko se kursorom klikne na bilo koji deo sajta, dolazi do redirekcije kojom se korisnik upućuje na narednu lokaciju, gde je moguće uneti lične podatke i „uložiti” novac.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač


Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA