Nakon Đokovića, i Vučić lažno prikazan kao investitor u kriptovalute


Bitcoin Era je platforma koja obećava „bogatstvo preko noći” investiranjem u kriptovalutu, ali je reč o sistemu koji se reklamira izmišljenim komentarima zadovoljnih korisnika čije su fotografije sa stok marketa, kao i zloupotrebom poznatih medijskih kuća i javnih ličnosti među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izgled sajta podseća na dizajn veb prezentacije novosadskog „Dnevnika”, a u prvom planu je navodni intervju predsenika Srbije Aleksandra Vučića sa voditeljkom emisije „Da Možda Ne” Oliverom Kovačević. Redakcija FakeNews Tragača je u septembru ove godine dekonstruisala gotovo identičanu platformu, pod nazivom Bitcoin Code, koja je koristila slične metode manipulacije. Vezu sa ovom platformom za Tragač su demantovali svi navodni akteri: Olivera Kovačević, list „Dnevnik“, kao i Fondacija Novak Đoković.

Ovog puta, umesto Novaka Đokovića, predsenik Vučić u intervjuu navodno govori o Bitcoin Eri kao sjajnoj prilici da se „svako transformiše u milionera u roku od 3–4 meseca”. Iako je predsednik Srbije pedesetogodišnjak, u ovom tekstu se navodi da ima 33 godine i prikazan je kao buntovnik koji traži od građana Srbije da što pre ulože novac zato što će platformu da „velike banke zauvek zatvore”.

Navodna ulaganja Aleksandra Vučića

Svota novca koju treba investirati iznosi minimalno 35.000 dinara, a nju predlaže i Zoran (sa manipulativno isečene fotografije autorke Hiral Jethwa), koji se na svoju investiciju odlučio posle odgledanog gostovanja predsednika Vučića. On govori i o tome da je investicija u Bitcoin Eru nepogrešiva, a kao primer navodi svog investitora koji mu je obećao da ako izgubi i dinar dobija refundaciju čitave sume novca.

Što se tekst bliži kraju to Zoran i mnoge druge izmišljene osobe iz reklame, predstavljene fotografijama sa stok marketa (npr. 1, 2, 3) spominju sve veće količine novca koje su zaradili ne bi li naveli čitaoce da i oni „ulože” u ovu platformu. Da bi sve delovalo uverljivije, na samom kraju su postavljeni pozitivni komentari čitalaca čije se vreme objavljivanja ne menja, pa će vam za komentar koji je postavljen pre „25 minuta” i posle 30 minuta provedenih na sajtu pisati isti period, a vi nećete moći da ostavite sopstveni komentar.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA