Hairflex: Prevarantski oglas poručuje da zaslužujete „frizu“


Redakciji FakeNews Tragača pristigla je prijava u vezi sa sumnjivim oglasom koji promoviše serum protiv opadanja kose pod nazivom „Hairflex“.

Na upitnom veb-sajtu „Svezakosu“ objavljene su fotografije zadovoljnih korisnika pre i posle korišćenja ovog seruma. Osim fotografija temena i kose, objavljena su puna imena i godine kupaca, a istaknuto je i koliko dugo koriste preparat. Na prvoj fotografiji se navodno nalazi korisnica Adisa Hamzić, kojoj je „Hairflex“ serum za svega pet nedelja naizgled u potpunosti transformisao dlaku. Međutim, istu fotografiju smo pronašli na mnogo stranih veb-sajtova (1, 2, 3) na kojima se takođe reklamiraju preparati za kosu.

Ovo rešenje za opadanje kose navodno preporučuje profesor Adnan Truhonjić, triholog, o kom na internetu nismo pronašli bilo kakav dalji podatak. Ono što je pak sigurno, jeste da se na priloženoj fotografiji loše rezolucije ne nalazi profesor Adnan Truhonjić, već američki triholog Majkl Bernstin. Ovo je prilično problematično, s obzirom na to da navodni doktor u tekstu sugeriše kako je u pitanju „naučna metoda“ koja može regenerisati vlasište kose brže i od transplatacije.

Kako bi reklama delovala uverljivije ali i primamljivije, objavljeno je više fabrikovanih „ličnih iskustava“ korisnika seruma. Jedna od izmišljenih korisnica jeste i Tijana Hendel, žena stara 59 godina, kojoj je preparat „Hairflex“ pored obnavljanja vlasi omogućio čak i da se „igra sa svojim unucima“ ali i „bavi sportom“. Fotografiju sa likom iste žene pronašli smo i na drugim upitnim internet-stranicama (1, 2, 3).

Iako vam autori ovog promotivnog teksta poručuju da „zaslužujete frizu“, mislivši pod time verovatno na frizuru, ipak vam savetujemo da se oko zdravstvenog problema kao što je alopecija konsultujete sa stručnim licem čiji se identitet zapravo može i potvrditi.

Teodora Koledin, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA