Sibifleks i Herbal aurum: manipulativni oglasi i „aplauz od 10 minuta“


Na skupu Privredne komore Srbije „Problem nelegalnog prometa dijetetskih suplemenata“, održanom početkom ovog meseca, saopšteno je da je na internetu identifikovano preko 6.700 oglasa za nelegalnu prodaju dijetetskih suplemenata. Širinu ovog problema uočava i redakcija FakeNews Tragača, budući da nam često stižu prijave čitalaca u vezi sa ovakvim oglasima. Sve dosad uočene manipulacije pobrojane su u našem registru, a njemu pridodajemo i preparate iz ove analize: Sibifleks i Herbal aurum.

Preparat Sibifleks, koji navodno sprečava pojavu „osteohondroze, artritisa, artroze i drugih povreda muskuloskeletnog sistema”, kao i „trovanje krvi, koje je izazvano zatajenjem zglobova”, reklamira se obmanjujućim metodama poput lažnog predstavljanja, izmišljenih intervjua i komentara. Sadržaj sajta preparata Sibifleks gotovo je identičan onom sa veb-prezentacije preparata Herbal aurum: na oba mesta tvrdi se da je izmišljeni „mladi doktor” pre samo pet dana izumeo jedinstvenu formulu, nakon čega mu je cela sala na kongresu reumatologa aplaudirala 10 minuta.

 

Isti akteri sa više imena

Čitav sajt strukturiran je kao intervju sa dvojicom doktora – mladim, koji je preparat izumeo, i spada u „desetak najpametnijih studenata medicine na svetu” i iskusnijim, koji je „sa strane medicinskog centra izradu preparata predvodio” i koji hvali dejstvo preparata. Obrnutom pretragom slike starijeg lekara nalazimo da je u pitanju fotografija sa stok marketa, dok pretragom izumitenja nailazimo na niz identičnih veb-sajtova na drugim jezicima.

Na češkom, lekar-pronalazač je domaći talenat pod imenom Martin Marek, na rumunskom se zove Andrei Popescu, dok na srpskom nije naše gore list, već je Rus i zove se Aleksandr Vladimirovič. Ime njegovog kolege se takođe menja, kao i naziv sajta (u zavisnosti od toga na kom je jeziku tekst predstavljen) – „Serbian news”, „Czech news” ili „Romanian news”.

Na kraju teksta nalazi se odeljak sa komentarima, koji prikazuje dvadesetak osoba sa imenima i prezimenima koja su česta u Srbiji. Ona su takođe promenljiva, u zavisnosti od toga na kom jeziku je izmišljeni intervju učitan. Piše da postoji 388 komentara, ali nije moguće videti ih sve, kao ni ostaviti vlastiti komentar. Datum objave svih komentara, ali i samog teksta, promenjiv je i formira se na osnovu trenutka kada ste pristupili ovom internet-sajtu.

 

Popusti i drugi oglasi

U delu sajta namenjenom kupovini preparata možete uočiti akciju: „Popust za ljude iz Srbije –50%!”, koja ističe za 44 minuta i 55 sekundi. Međutim, svaki put kada osvežite stranicu pretraživača akcijski sat će ponovo krenuti da otkucava sa svoje početne tačke. Takođe, izmišljeni doktor na samom kraju svog intervjua poručuje da se trenutno „preparat nudi isključivo na tržištu Rusije i na tržištu bratske Srbije”.

Čitalac nas je zamolio da dekonstruišemo sajt preparata Sibifleks, a analizom smo uspeli da pronađemo gotovo identičan sajt drugog preparata, koji se zove Herbal aurum. Fotografije doktora su iste, gramatičke greške se ponavljaju, a veći deo teksta je identičan. Ipak, iako su oba leka navodno izumljena na isti način i pomažu u sprečavanju identičnih bolesti, cena im je različita.

Dok čitate intervju preko teksta će se pojavi prozor putem kojeg se reklamiraju navodno najnovije vesti sa senzacionalističkim naslovima i više desetina hiljada komentara. Klik na bilo koju vest vodi ka novom sajtu prepunom zastarelih vesti, poput one da je Novak Đoković deseti put u finalu Australijan opena. Sadržina vesti je nekada tačna, nekada opskurna i nedorečena, ali ih jedno povezuje: svaka je obgrljena brojnim manipulativnim oglasima, sličnim onima koje smo ovde predstavili.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA