U rudniku neistina: borske milijarde


Tokom prethodnih nekoliko dana mnogi mediji preneli su vest da Šveđani nude 1,4 milijarde dolara za nalazište bakra i zlata kod Bora, odnosno da švedska kompanija Lundin nudi kanadskom Nevsunu toliko novca za „nalazište kod Bora”, a Blic kaže da su „Šveđani samo za istražna prava kod Bora Nevsunu ponudili 1,4 milijardi dolara”. Istu vest, jedva prepakovanu, preneli su RTV i Dnevnik. Još jedna od informacija koja se pojavljuje je i da „nalazište bakra i zlata kod Bora vredi 100 milijardi dolara”, a sajt Srbin.info i poslovni portal eKapija čak eksplicitno navode da su u pitanju američki dolari.

Ali, da li je baš tako? Nije.

Kako javljaju strani mediji, uključujući rudarski magazin Mining i novinsku agenciju Bloomberg, Lundin je zaista ponudio 1,4 milijarde, ali dolari nisu američki kao što Srbin.info i eKapija navode, a ostali podrazumevaju. Naime, u pitanju su kanadski dolari, što sumu svodi na 1,07 milijarde američkih dolara. Jedino portal Srpskog telegrafa – Republika navodi da su u pitanju kanadski dolari, ali iz nekog razloga tvrdi da je 1,4 milijarde kanadskih dolara zapravo 1,2 milijarde američkih, što takođe nije tačno. Zanimljivo je da Republika od navedenih jedina nije prepisivala izvornu vest, već je uradila i sopstveno istraživanje, ali sa ovim propustom.

Dalje se u ovim tekstovima iz nekog razloga pominje se da su te 1,4 milijarde navodnih američkih dolara (što je, poređenja radi, iznos jednak trećini godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Crne Gore) „samo za istražna prava kod Bora“, što opet nije tačno, jer je taj iznos namenjen za „takeover“, tj. za kupovinu, akviziciju, čitave kompanije, odnosno njenih akcija. Ovo strani mediji jasno ističu.

Ostatak prenetog sadržaja koji govori o tome kako je Lundin i ranije pokušao da preuzme Nevsun i kako je ponuda prvo išla menadžmentu, a sada je planirano da ide direktno akcionarima, uglavnom je tačan. Osim što se u mnogim varijacijama teksta, uključujući i onu u štampanom izdanju Dnevnika, pominje vrednost basena u Boru od nekakvih 100 milijardi dolara, za šta nismo mogli da pronađemo izvor ni u izjavama zvaničnika ovih kompanija ni u navodima stranih medija, a kako je tako nešto čak i investitorima izuzetno teško da ocene, ovu tvrdnju ostavljamo neocenjenom ali i upitnom.

Neki mediji koji su preneli čitavu vest navode i da je prethodna ponuda bila 1,5 milijardi dolara za rudnike u Eritreji i Boru, a da se sada nudi 1,4 milijarde samo za Bor. Međutim, bitno je reći da su tu prvu ponudu dali zajedno Lundin i Eurosun, gde je bilo planirano da Lundin preuzme evropske poslove Nevsuna, a Eurosun rudnik u istočnoj Africi (Eritreji) i saldo kompanije.

Povrh svega, kompanija Lundin uopšte nije švedska, već kanadska, što potvrđuje i Rojters. Švedska je kompanija Lundin Petroleum, i ona nema veze sa ovom pričom. Kada sve sumiramo, dolazimo do sledeće liste nepodudarnosti:

Ovu vest preneli su još i B92, Poslovno jutro, Solaris media, Reporter.rs i drugi portali. Nakon pisanja FN Tragača, portal Raskrikavanje ustanovio je da su i Večernje novosti prenele ovu dezinformaciju u štampanom izdanju od 30. jula.

 

Lazar Čovs, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA