Žikina štrpkanja: januar 2019.


Pre više od mesec dana, Fake News Tragač je oktrio da je više od polovine kolumni koje je novinar Živorad Nikolić napisao za dnevni list Kurir zapravo plagirano. Nikolić je tekstove preuzimao sa različitih portala i potpisivao ih kao svoje. Na naše pitanje zašto je to uradio, Nikolić je tada odgovorio da on nije sveznajući. „Neki tekstovi su moji autorski, neke prepiše, dodam, uzmem, štrpnem, i to je to“, rekao nam je poznati voditelj.

Fake News Tragač je potom otkrio da je i naredni tekst, objavljen nakon naše analize, opet preuzet sa drugog sajta. Zbog toga smo odlučili da proverimo kolumne objavljene u januaru 2019. godine.

6. januar

Prvi tekst koji je Nikolić napisao ove godine bio je o Nikoli Tesli. U njoj, on je dao devet citata Nikole Tesle uz rečenicu „Svaki Srbin bi trebao da ih zna i primenjuje kad je moguće“. Oko 80 procenata reči u tom tekstu činile su misli velikog naučnika. Interesantno je i da se izbor istih devet misli uz sličnu rečenicu „Svaki Srbin treba da ih zna“ mogu naći na sajtu Kurira u tekstu od 16. januara 2016. godine. Naredne nedelje kolumna nije objavljena.

20. januar

Za tekst objavljen 20. januara Žika Šarenica je kao temu opet iskoristio Nikolu Teslu. Pod naslovom „Ko je video Teslu na filmu“ voditelj nam je dao priču o redovnom godišnjem skupu koji se održava u hotelu „Njujorker“ svakog januara. Ovog puta, Nikolić je opet koristio tuđe tekstove kao svoje. Izvori rečenica ovaj put su mu bili agencijski tekstovi, objavljeni u Blicu i na sajtu RTV-a. Takođe, delovi su prepisani iz teksta sa sajta planeta.org.rs iz 2013. godine. Iako je Nikolić prepisivao tekstove posvećene ovogodišnjoj ceremoniji, on je, između ostalog, u svom tekstu iskoristio i citat govornika iz 2013.

27. januar

Poslednja kolumna u januaru nosila je naziv „Svetosavski balovi“. Ovaj put, čitali smo priču o balovima koji se održavaju u vreme svetosavskih praznika i o istorijatu balova u Srbiji. Kao izvor podataka za ovaj tekst Živorad Nikolić je naveo da je koristio „zanimljive beleške Jovana Đorđevića“. Dubljom pretragom, Fake News Tragač je ustanovio da je Đorđević imao redovan segment u emisiji „Žikina šarenica“ gde je pričao istorijske priče o srpskoj kulturnoj baštini. Njegovo izlaganje o balovima iz te emisije delom se poklopilo sa tekstom koji je Nikolić napisao. Insert iz te emisije na Youtube-u postoji od 2012. godine. Daljom proverom, ispostavlja se da je Nikolić prepisao deo o balovima iz knjige Jovana Đorđevića „Šareni svet kazivanja“ koja je nastala na osnovu njegovih priča iz emisija „Žikine Šarenice“.

S obzirom na to da Živorad Nikolić nije prestao sa korišćenjem tuđih tekstova u kolumnama koje objavljuje u Kuriru, redakcija Fake News Tragača je odlučila da ih redovno prati. Na kraju svakog meseca, radićemo proveru i obaveštavaćemo vas o promenama.

Milovan Nikolić, Fake News Tragač

 

Naknadna napomena (12. jul 2023): Portal Kurira uklonio je sve kolumne Živorada Nikolića sa svog sajta i objavio izvinjenje čitaocima zbog plagiranih tekstova svog bivšeg saradnika (link).

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA