Medijski lavirint – rešenja

Prvi zadatak

Od četiri ponuđene informacije tačna je samo druga – ona koja se odnosi na Ginisovog rekordera iz okoline Paraćina. Zašto su ostale informacije nemoguće? Ne postoji 31. dan u junu; spomenik Miletiću postavljen je tek 1939. godine (1825. on još nije bio ni rođen); u Evropi nije bilo krompira u Cezarovo vreme.

Drugi zadatak

Nijedan od naslova nam ne daje informaciju kakav nas ishod očekuje. Da bismo to saznali, moramo da kliknemo.

Treći zadatak

Netačni / neprecizni su grafikoni sa desne strane. U prvom slučaju raspored vrednosti na Y (vertikalnoj) osi ne kreće od nule već od 1800, pa stvara utisak da je – na primer – Volga višestruko duža od Dona. U drugom slučaju je zbir vrednosti na kružnom grafikonu veći od 100%, tj. iznosi 127%. Na grafikonima sa leve strane nema tih grešaka: dužine reka su pregledno upoređene, a zbir vrednosti na kružnom grafikonu iznosi tačno 100%.

Četvrti zadatak

Statistički gledano, tačne su sve tri opcije. Međutim, poštenije je reći da je rizik porastao za 1 : 3,87 miliona nego da je porastao za 100% ili da se udvostručio. Prvo rešenje pronašli bismo u profesionalnom, a drugo i treće u tabloidnom mediju. O razlici između relativnog i apsolutnog efekta možete saznati više ovde.

Peti zadatak

Autentični portreti označeni su brojevima 13 i 21, a njihov zbir je 34. Horizontalnim konopcem moguće je utvrditi da ličnost iz gornjeg desnog ugla izlazi iz dipfejk šablona, dok je vertikalnim konopcem isti zaključak moguće doneti u vezi sa osobom iz donjeg levog ugla.

Šesti zadatak

Kao što je navedeno u dnu, svi citati su izmišljeni. Prva slova lažnih citata upućuju posetioca na skretanje udesno.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA