Portali naseli na vest koju potpisuje „Kim Džong“: Nikolić ne osniva stranku


Nekoliko portala u Srbiji objavilo je informaciju da bivši predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić osniva novu partiju. Ta vest je, međutim, potekla sa sajta Zicer.org koji objavljuje satirične i trol-sadržaje i nema nikakvo uporište u stvarnosti.

U tekstu koji potpisuje autor pod pseudonimom Kim Džong, Zicer piše da se Nikolić vraća u politiku i da sa Velimirom Ilićem pravi novu stranku. „S obzirom na politički domet i prethodni politički angažman ove dvojice političara pretpostavlja se da će nova stranka biti patriotska, rusofilska i regionalnog karaktera, slično politici Milana Stamatovića i njegove partije Zdrava Srbija“, piše ovaj portal.

Nekoliko medija naselo je na ovu vest pet dana nakon što je objavljena na Ziceru. Tako Espreso prenosi da je Tomislav Nikolić „prelomio“ i da se nakon duže pauze vraća u politiku, dok Intermagazin ovo dešavanje naziva „političkim zemljotresom“ i dodaje da je Vučić zbog toga „ljut i besan“. Lažnu vest su kao istinitu preneli i portali Srpska dijaspora, InfobrifPravda, koja dodaje da informacija potiče „iz pouzdanih izvora iz okruženja bivšeg predsednika Srbije“.

Tomislav Nikolić je nakon odluke SNS-a da za predsednika Srbije kandiduje Aleksandra Vučića postao predsednik Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom i retko se pojavljuje u javnosti.

 

FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (1. jun 2023): Portal Espreso ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA