Portali naseli na vest koju potpisuje „Kim Džong“: Nikolić ne osniva stranku

Nekoliko portala u Srbiji objavilo je informaciju da bivši predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić osniva novu partiju. Ta vest je, međutim, potekla sa sajta Zicer.org koji objavljuje satirične i trol-sadržaje i nema nikakvo uporište u stvarnosti.

U tekstu koji potpisuje autor pod pseudonimom Kim Džong, Zicer piše da se Nikolić vraća u politiku i da sa Velimirom Ilićem pravi novu stranku. „S obzirom na politički domet i prethodni politički angažman ove dvojice političara pretpostavlja se da će nova stranka biti patriotska, rusofilska i regionalnog karaktera, slično politici Milana Stamatovića i njegove partije Zdrava Srbija“, piše ovaj portal.

Nekoliko medija naselo je na ovu vest pet dana nakon što je objavljena na Ziceru. Tako Espreso prenosi da je Tomislav Nikolić „prelomio“ i da se nakon duže pauze vraća u politiku, dok Intermagazin ovo dešavanje naziva „političkim zemljotresom“ i dodaje da je Vučić zbog toga „ljut i besan“. Lažnu vest su kao istinitu preneli i portali Srpska dijaspora, InfobrifPravda, koja dodaje da informacija potiče „iz pouzdanih izvora iz okruženja bivšeg predsednika Srbije“.

Tomislav Nikolić je nakon odluke SNS-a da za predsednika Srbije kandiduje Aleksandra Vučića postao predsednik Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom i retko se pojavljuje u javnosti.

 

FN Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.