Reagovanje Momčila Petrovića

Kolege,

u tekstu “Ne, Željko Cvijanović nije bio novinar za uzor” naveli ste “dva primera neprofesionalizma” juče sahranjenog Željka Cvijanovića.
Ne sudeći o ovom vašem uratku, zadržaću se samo na rečenici “Tako je, na primer, u listu ‘Građanin’ objavljivao niz izmišljenih tekstova o navodnom napadu nožem na glumicu Koraimu Tores, koja je u Srbiji stekla veliku popularnost tumačeći ulogu Kasandre, a prikupljeni arhivski materijal svedoči i o lažnim vestima o kriminalu i ratnim zločincima”, odnosno na njenom prvom delu koji predstavja celinu nelogično zalepljenu za deo o ratnim zločinima.
Četiri teksta o o navodnom napadu nožem na Koraimu Tores napisao sam i objavio ja, tada zamenik glavnog i odgovornog urednika “Građanina”, a Željko Cvijanović nikakve veze sa tim nije imao. U ovom listu on je bio urednik tekstova dopisnika iz unutrašnjosti, i koliko se sećam, ni jedan autorski tekst u “Građaninu” nije objavio.
Pomenuta četiri tekesta bili su parodija na histeriju u drugim tadašnjim dnevnim listovima iazazvanu posetom latinoameričke televizijske zvezde, a negativnu konotaciju (“izmišljeni tekstovi”) dobili su tek u publikaciji JUKOM, kojoj vi poklanjate bezrezervnu pažnju. Ni u toj publikacij, međutim – opet: ako me sećanje ne vara – autorstvo tih tekstova nije pripisano Cvijanoviću, već meni.
U svojoj žurbi, pogrešili ste, dakle, i plasirali lažnu vest.
I narušili moja autroska prava. Ti tekstovi o Koraimi Tores bili su duhoviti, i ja njhovo autorstvo ne dam drugima.
Kad budete komentarisalu nekrolog meni, imajte to na umu. Mada, tada će mi biti svejedno.
Od vaše – kad smo već kod “Građanina”, da citiram i njegovog vlasnika Tijanića – “talibanske” revnosti ježim se sada.

U Beogradu, 29. avgusta 2018.

Momčilo Petrović
novinar iz Beograda

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.