Žikina štrpkanja: maj 2019.


Prošlo je skoro šest meseci otkako je Fake News Tragač objavio da je novinar Živorad Nikolić plagirao većinu svojih dotadašnjih tekstova u dnevnom listu Kurir. Uprkos tome što smo o tim saznanjima obavestili i Nikolića i urednika Kurira, prepisivanje se nastavlja. U maju 2019 godine, od četiri teksta, koliko ih je potpisao, Žika Šarenica je sva četiri plagirao.

„Nikolijsko jevanđelje“ bila je prva majska kolumna ovog novinara. Originalnih misli u ovom delu bilo je samo u uvodne tri rečenice, dok je ostatak preuzet iz teksta prof. dr Vere Janković koja ga je napisala za novosadski Dnevnik 2008. godine, a koji se može naći i na sajtu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Tekst „Povlenska sremušijada“ predstavio nam je istoriju Taorskih vrela. Sem nekoliko izmenjenih podataka, da bi tekst bio osavremenjen za 2019. godinu, rečenice kolumne se u identičnom obliku mogu naći na sajtovima Turističke organizacije Valjeva i Turizmopedije.

Treći majski tekst, o planini Kosmaj i despotu Stefanu Lazareviću, Nikolić je u potpunosti preuzeo sa sajta Novosti, gde je taj tekst objavljen pre dve godine.

Poslednju kolumnu „Džeksonovci“ Nikolić je napisao inspirisan susretom sa Srbima iz grada Džekson u SAD-u. Inspiraciju je, takođe, našao i na sajtu Večernjih novosti, odakle je preuzeo celokupan tekst od prošle godine, uključujući i izjave sagovornika.

U Kodeksu novinara Srbije, u članu IV koji se odnosi na odgovornost novinara da stoji da su „falsifikovanje dokumenata i plagijat nedopustivi i smatraju se teškim prekršajem standarda profesionalnog postupanja novinara.“

Novinarka Tamara Skrozza kaže za Fake News Tragač kako ovde nije u pitanju samo kršenje Kodeksa, već i nedostatak elementarne pristojnosti.

„Greška može da se ispravi, prizna, a zatim ne ponovi. Svakom može da se desi da prekrši Kodeks, ali samo krajnje bezobzirnima da ga sistemski krše, bez ikakvog osvrta na učinjeno“, smatra Skrozza.

Novinar i profesor novinarstva Dinko Gruhonjić kao odgovor na ovaj slučaj postavlja retorsko pitanje: „Zašto bi u zemlji u kojoj ministri, bivši predsednici države i stranački funkcioneri kupuju diplome i plagiraju doktorate, tamo neki Žika Šarenica poštovao kodeks i pravila?”

„Jedino što bih preporučio jeste da ga autori čije je tekstove plagirao – tuže“, rekao je Gruhonjić dodavši da se mora nastaviti sa beleženjem istorije beščašća, jer će nam to možda zatrebati u budućnosti.

Tamara Skrozza je dodala da Nikolić kao dobro kotiran i profesionalno situiran novinar treba da bude primer drugima, ali da je on primer samo u negativnom smislu.

„Višestrukom krađom tuđih tekstova pokazao je zavidan deficit profesionalne i ljudske časti – ono što prethodi svim kodeksima i standardima, što se ne uči u novinarskim školama“, kaže ona i dodaje da je na ovaj način obrukao i sebe i list čije mu uredništvo ovo dopušta. „Naravno, ako Kurir uopšte i može da se obruka više nego što je obrukan u godinama iza nas“, zaključila je Skrozza.

Milovan Nikolić, Fake News Tragač

 

Naknadna napomena (12. jul 2023): Portal Kurira uklonio je sve kolumne Živorada Nikolića sa svog sajta i objavio izvinjenje čitaocima zbog plagiranih tekstova svog bivšeg saradnika (link).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA