Mediji se podsmevaju „Slagalici“ zbog tačnog odgovora


Niz medija preneo je vest prema kojoj je autorski tim TV kviza „Slagalica“ napravio grešku kada je na pitanje „Kime se ženi Šamika, lik iz romana Jakova Ignjatovića?“ na ekranu predstavio odgovor „Nikim“. Iako isti mediji sa podsmehom sugerišu da bi ispravan odgovor trebalo da bude „ni sa kim“, nisu u pravu – odgovor „nikim“ je gramatički ispravan.

Pitanje sa spornim odgovorom postavljeno je u izdanju slagalice od 18. oktobra, u okviru igre „Ko zna zna“. Nakon reakcija na društvenim mrežama, Alo, Smedia i Govori Srbija prenose da „Srbija vrišti zbog greške u Slagalici“, a Espreso da je greška postala „hit na društvenim mrežama“.

Violeta Babić, spisateljica i autorka priručnika „365 jezičkih crtica“ pojasnila je da je ponuđeno rešenje tačno, tj. da se Šamika nije oženio NI SA KIM, već NIKIM: „Instrumental zamenice NIKO je NIKIM. Problem ljudima predstavlja to što se u srpskom Pera ne ženi sa Milicom, već Milicom, a svaki muškarac ne ženi ženu već se njom ženi. Zato i pitanje u Slagalici glasi KIME, a ne S KIME se ženi Šamika”.

Ovu epizodu Slagalice možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu kviza.

Stefan Janjić, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Espreso ispravio je pogrešan navod.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA