Mediji se podsmevaju „Slagalici“ zbog tačnog odgovora

Niz medija preneo je vest prema kojoj je autorski tim TV kviza „Slagalica“ napravio grešku kada je na pitanje „Kime se ženi Šamika, lik iz romana Jakova Ignjatovića?“ na ekranu predstavio odgovor „Nikim“. Iako isti mediji sa podsmehom sugerišu da bi ispravan odgovor trebalo da bude „ni sa kim“, nisu u pravu – odgovor „nikim“ je gramatički ispravan.

Pitanje sa spornim odgovorom postavljeno je u izdanju slagalice od 18. oktobra, u okviru igre „Ko zna zna“. Nakon reakcija na društvenim mrežama, Alo, Smedia i Govori Srbija prenose da „Srbija vrišti zbog greške u Slagalici“, a Espreso da je greška postala „hit na društvenim mrežama“.

Violeta Babić, spisateljica i autorka priručnika „365 jezičkih crtica“ pojasnila je da je ponuđeno rešenje tačno, tj. da se Šamika nije oženio NI SA KIM, već NIKIM: „Instrumental zamenice NIKO je NIKIM. Problem ljudima predstavlja to što se u srpskom Pera ne ženi sa Milicom, već Milicom, a svaki muškarac ne ženi ženu već se njom ženi. Zato i pitanje u Slagalici glasi KIME, a ne S KIME se ženi Šamika”.

Ovu epizodu Slagalice možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu kviza.

Fake News Tragač

Ukratko

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA