„Britanka Džonatan Li Vajs“ zapravo je srpska spisateljica Jelena Vasić


Čitalac nam je skrenuo pažnju na to da se dugi niz godina u domaćim medijima i na društvenim mrežama govori o knjizi „Pupoljak zla” autorke Džonatan Li Vajs. U pojedinim izvorima piše da je autorka Britanka, negde se o njoj govori u muškom rodu, a pripisuje joj se i citat koji nije njen. Međutim, Vajs je pseudonim autorke Jelene Vasić, što je podatak dostupan u bazi Cobiss+, koji je za FN Tragač potvrdio i Jelenin sin.

Prijavljena objava potiče sa Tvitera i broji preko 75.000 pregleda i više od 1200 lajkova. Neobičan pseudonim autorke bio je zgodan kako bi se u nizu objava pokazalo „kako jedna Britanka opisuje Srbe u svojoj knjizi”. Nije ovo jedini zapis u kom se za Vajs govori da je „Britanka” ili „britanski pisac / autor”: grešku su pravili i mediji, poput portala Politika, Vidovdan, Odbrana, Republika i njenog odeljka Srećna.

Utvrđivanje identiteta autorke

Uvidom u jedan od primeraka knjige primetili smo da je, ispod posvete, rukom ispisano ime pisca, ali nismo mogli da razaznamo prvo slovo prezimena. Pisalo je: „autor pod pseudonimom J. ?asić”. Na kraju knjige navedeno je da je za prava zastupništva i distribuciju odgovorna Jelena Vasić, a odštampan je i njen broj telefona. Neuspešno smo pokušali da ostvarimo kontakt preko tog broja, iako su šanse za tako nešto u startu bile male, budući da je knjiga štampana 2001. godine.

Pretražili smo knjigu i u sistemu Cobiss+, gde je moguće saznati nešto više o objavljenim delima. U odeljku „detaljni podaci” navedeno je da je pravo ime autorke romana „Pupoljak zla” Jelena Vasić. To je, ujedno, bio i jedini podatak o autorki do kojeg smo došli: nema informacija o drugim delima, nema biografskih podataka na internetu (a samim tim ni poveznica s Britanijom), niti smo uspeli da dođemo do bilo koga ko je učestvovao u opremanju i izdavanju knjige.

Pretraživanjem objava o „Pupoljku zla“ na Fejsbuku posredno smo, iščitavanjem komentara, došli do kontakta Ilije Vasića, autorkinog sina. Razgovarali smo sa Ilijom i dobili potvrdu da su pretpostavke tačne, da je njegova majka Jonathan Lee Vice, odnosno Jelena Lela Vasić, kao i da je preminula.

Ilija Vasić je u razgovoru za Tragač rekao da knjiga, zbog vremena u kom je objavljena, nikada nije bila komercijalno distribuirana, već da je odštampana u malom tiražu, najviše za krug porodice i prijatelja. Roman „Bez milosti”, koji je najavljen na kraju „Pupoljka zla“, nikada nije objavljen, i po njegovim rečima je „izgubljen”. Kazao je i da mu smeta što se roman bez saglasnosti porodice piratski distribuira na internetu, ali i naglasio da se u medijima i na društvenim mrežama konstantno citiraju identični izvodi iz romana, što pokazuje da se delo ne sagledava u celini.

Nepostojeći citat

Portal Istinomer je krajem 2020. godine pisao o „proročkom citatu” koji se dovodi u vezu sa knjigom „Savet starog đavola mlađem”, koju je navodno 1941. napisao K. S. Luis. Taj portal, kao i nekolio stranih medija za utvrđivanje činjenica, uspeli su da dokažu da sporni citat nije napisao Luis.

Na platformi „Livejournal” krajem iste godine, za gotovo identičan odlomak piše da potiče iz knjige „Savet za mladića”, koju je napisala Džonatan Li Vajs 1941. godine. Jelena Vasić nije napisala pomenutu knjigu, niti se u „Pupoljku zla”, njenom jedinom objavljenom romanu, nalazi ovaj citat.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Napomena autora: Želim da zahvalim Nikoli Đuriću, Vladislavi Gordić Petković i Ružici Marjanović na njihovoj pomoći tokom ovog istraživanja.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA