O Putinovim avionima


Jedan čitalac nam se obratio na Tviteru u vezi sa tekstom portala Danas pod naslovom „Koji su Putinovi problemi sa avionima?” (3. mart), uz tvrdnju da „ovde u Danasu navode par odavno raskrinkanih lažnih vesti.” Navedeni tekst zapravo je prevod Njuzvikovog teksta istog naziva i predstavlja različite podatke u vezi sa avionima ruske vojske tokom rata u Ukrajini. Te informacije iznesene su uz ograde, a verodostojnost određenih podataka jasno je označena kao upitna.

Kada je reč o informaciji da su beloruski partizani oborili ruski avion, u tekstu piše da su „partizani navodno izveli napad dronom na ruski avion Berijev A-50U u nedelju”. Beloruski i ruski zvaničnici nisu nedvosmisleno potvrdili ovaj događaj (1, 2), što Njuzvik nije napomenuo. Kada je u pitanju procena u vezi sa 300 srušenih ruskih aviona, koju je iznela ukrajinska strana, u ovom tekstu napomenuto je da taj broj nije nezavisno verifikovan i dodaje se kako je medij „Oriks“ procenio da je Rusija dosad izgubila 75 aviona i 78 helikoptera, a ne 300 kao što je navedeno.

Dalje, u drugom delu teksta, gde se navode izveštaji „o smanjenju ruskih vazdušnih kapaciteta i porastu neborbenih gubitaka” citirana je britanska obaveštajna služba i podaci koji su objavljeni na Tviter nalogu britanskog ministarstva odbrane u septembru 2022. i februaru 2023. Ovi navodi ukazuju na to da „ruski piloti imaju slabu situacionu svesnost”, kao i da „rusko vazduhoplovstvo ’i dalje ima veoma loš učinak’ u ratu dok se bori sa ukrajinskom protivvazdušnom odbranom”. Njuzvik je pak u svojim ranijim tekstovima koji su se bavili ovim navodima napomenuo da nije potvrdio tvrdnje britanskog ministarstva, kao i da je kontaktirao rusko ministarstvo odbrane za komentar. Mi nismo pronašli konkretan demanti ruske strane u vezi sa navodima britanske obaveštajne službe.

Informacija koja sledi, da se u Belgorodskoj oblasti u februaru srušio ruski avion Su-25, tačna je i preneli su je i ruski mediji (3, 4, 5). Potvrđene su i informacije o padovima aviona MiG-31 u decembru (6, 7), kao i u oktobru (8). U tekstu je napomenuto i da je u oktobru „postao viralan jedan video klip pilota koji se navodno katapultirao iz ruskog aviona Su-25 pre nego što se letelica srušila u nepoznatoj oblasti”, o čemu su takođe pisali i ruski izvori (9). Ruski mediji su u junu 2022. pisali i o padu vojno-transportnog aviona Iljušin Il-76 (10, 11), koji je spomenut u ovom tekstu.

Na kraju originalnog teksta stoji da je Njuzvik tražio komentar ruskog ministarstva odbrane.

Uzevši sve u obzir, nismo u ovom tekstu uspeli da pronađemo tvrdnje koje bi se nedvosmisleno mogle osporiti. (M. Z.)

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA