O nestašici leka glukofaž


Redakciji FN Tragača sredinom jula obratila se čitateljka s molbom da utvrdimo činjenice vezane za izjavu direktorke Kliničkog centra Vojvodine dr Edite Stokić, koja je medijima rekla da u apotekama nema nestašice leka za dijabetes glukofaž (glucophage). Inače, početkom jula, mediji su pisali o tome da u apotekama vlada nestašica ovog leka, koju su – kako se navodi – mahom prouzrokovali zdravi ljudi, s namerom da „na brzinu“ smršaju tokom leta.

FN Tragač je uputio pitanja na adrese deset različitih lanaca apoteka u Srbiji, kao i dva udruženja dijabetičara, kako bi ispitao ove navode. Iz apoteke Julija Nova kratko su nam odgovorili da u njihovim apotekama zaista vlada nestašica leka glukofaž. S druge strane, u apoteci Galen Pharm naveli su da pomenuti lek dobijaju u različitim jačinama, „od kojih su neke dostupne u normalnim, redovnim količinama“, dok druge dobijaju „kontinuirano, ali u manjim količinama“ zbog čega se dešava da ih „u vrlo kratkom periodu po prijemu“ izdaju. Iz ostalih osam apoteka nismo dobili odgovor.

U Dijabetološkom savezu Srbije za FN Tragač kažu kako je to udruženje kontaktiralo sa proizvođačem glukofaža, kompanijom „Merck“. „Trenutno je snabdevanje ovim lekom redovno i, kako oni navode, odvija se spram unapred definisanog plana za tržište Srbije. Ono što nam ni oni nisu negirali, jeste činjenica da je bilo u junu pojedinog zastoja, odnosno nestašice lekova, i kao jedan od glavnih razloga navode da je zbog povećane potražnje na globalnom nivou došlo do kratkog zastoja u isporukama lekova Glucophage XR 750mg i 1000mg tokom juna meseca”, objašnjeno nam je u Dijabetološkom savezu Srbije.

U istom udruženju navode i da su im iz kompanije „Merck” javili da su dodatne doze leka glukofaž isporučene, te da se očekuje stabilizacija snabdevanja. „Takođe, obavestili su nas da su obezbedili i dodatne količine za našu zemlju i time će se krajem godine povećati zalihe leka glukofaž”, dodaju u Dijabetološkom savezu Srbije. (I. S.)

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA