O zdravstvenim sertifikatima u Vijetnamu


Jedan čitalac nam se javio s molbom da proverimo objavu na Instagram profilu „e_zanimljivo”. U njoj se navodi sledeće: „U Vijetnamu, ljudi koji žele da se venčaju moraju imati sertifikat od doktora da su dobrog mentalnog zdravlja i da su psihičku spremni za brak, da bi dobili dozvolu za vjenčanje”. Ovo je tehnički tačno, ali u manjem broju slučajeva.

Kao prvo, sertifikat o mentalnom zdravlju je jedan od dokumenata potrebnih da bi se registrovao brak u Vijetnamu između osobe iz Vijetnama i osobe iz inostranstva (1, 2, 3, 4). U ovom slučaju je potrebno da oba buduća supružnika urade proveru mentalnog zdravlja i dobiju sertifikat ne stariji od šest meseci pre registrovanja svog braka u Vijetnamu. Ovaj dokument nije obavezan pri venčavanju vijetnamskih državljana u Vijetnamu. „Bilo da se radi o braku između vijetnamskih državljana ili da se radi o braku koji uključuje strane elemente, postoje uslovi koji zahtevaju da osoba u braku ne izgubi građanskopravnu sposobnost”, objašnjava na svom sajtu jedna vijetnamska advokatska firma. „Međutim, trenutni zahtev za posedovanje sertifikata o mentalnom zdravlju primenjuje se samo na brakove koji uključuju strane elemente. Konkretno: brak u kojem je najmanje jedna osoba stranac ili Vijetnamac koji boravi u inostranstvu. Što se tiče propisa, prijava za registraciju braka sa strancem mora sadržati potvrdu o zdravstvenoj podobnosti da bi se utvrdilo da je bračno lice normalnog duha, da ne boluje od psihičkih ili drugih bolesti i da nema zdravstveno stanje koje ga sprečava da sagleda i ovlada sopstvenim ponašanjem”, stoji u pojašnjenju navedene firme.

Sertifikat izgleda ovako i može se dobiti u vijetnamskim zdravstvenim ustanovama.

Važno je pak napomenuti i neka zabeležena iskustva u sklopu opisanog procesa. Portal „Tan nien“ je 2016. godine objavio tekst o ovom jedinstvenom sertifikatu. Većina intervjuisanih parova je sa javnošću podelila komičnost i apsurdnost svog iskustva: „Nakon što smo suprug i ja uplatili novac da odmah dobijemo ovaj sertifikat, otišli ​​smo kod doktora. Doktor je postavio tačno tri pitanja: Kako se zovete? Koliko članova porodice imate? Koje godine ste rođeni? Gotovo je. Sertifikovano… Nisu mentalno bolesni, nasmejala se od srca gospođa Tan”, stoji u tekstu. (M. Z.)

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA