O Vučićevoj spornoj izjavi (koja je ipak izgovorena)


Novinar, producent i LGBT+ aktivista Predrag Azdejković nedavno je označio redakciju FN Tragača ispod tvita marketinškog stručnjaka i analitičara Nebojše Krstića. Krstić se u svom tvitu zapitao „Koja ustanova u Srbiji je zadužena da sankcioniše ovakve falsifikate i ovakav fejk njuz?“, misleći pritom na vest portala Nova pod naslovom „Vučić: Biti neutralan i ne biti uz Srpsku naprednu stranku je zločin prema Srbiji“. Azdejković, koji je uoči prethodnih predsedničkih izbora podržao Vučića, u komentaru odgovara da je u pitanju „možda FN Tragač“, pa smo po njegovoj prijavi proverili vest Nove.

Vučićev citat iz naslova portala Nova pratili smo sve do izveštaja Tanjuga sa proslave 15 godina od osnivanja SNS. U tom izveštaju sa događaja u Šapcu tvrdnja o nepodržavanju SNS kao „zločinu prema Srbiji“ pojavljuje se prvi put u medijima. Međutim, pomenutu rečenicu ipak nismo čuli na snimku Vučićevog govora u Šapcu.

Kako bismo utvrdili da li je citat zaista izgovoren, tj. da li je verodostojno prenet, obratili smo se Tanjugu. „Pomenuti citat predsednika Aleksandra Vučića je deo njegovog obraćanja okupljenim građanima ispred hale, pre zvaničnog početka SNS skupa u Šapcu“, rečeno je u odgovoru ove novinske agencije i dodatno pojašnjeno da „ispred hale u tom momentu nije bilo nijedne kamere medija koji su pratili događaj, jer su svi, prateći protokol, bili u hali“.

Iz Tanjuga nam je dostavljen i tonski snimak Vučićevog citata koji su preneli mediji.

 

Kao što je moguće čuti, predsednik Srbije zaista je izgovorio rečenicu zbog koje je Krstić optužio Novu za „falsifikat i fejk njuz“.

(I. Subotić)

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA