O kostimima na karnevalu u Španiji


Čitalac FN Tragača nas je putem taga na društvenoj mreži X zamolio nas je da istražimo snimak koji se „sve više širi mrežama“, a na kom se vide vrlo mlade osobe obučene u haltere i sakoe različitih boja, kako sa zastavama, među kojima su i zastave LGBTQ pokreta, paradiraju tokom festivala u Španiji. „Manijaci! Maloletna deca u Španiji paradiraju u donjem vešu i LGBTQ zastavama pred oduševljenom publikom!“, napisao je korisnik X-a Mario Bojić, koji je inače poznat po širenju neproverenih i manipulativnih informacija putem svog Jutjub kanala i portala Nulta tačka. Međutim, ovog puta ipak je u pitanju istina.

Prema navodima iz španskih medija na karnevalu u gradiću Torevijeha na jugu Španije zaista se „mogla videti trupa sastavljena od odraslih i maloletnika u kojoj je nekoliko devojaka bilo obučeno u haltere i imalo štitnike za bradavice“. Gradsko veće grada Torevijeha isprva se ogradilo navodeći da „ne zna ništa o kostimima do trenutka kada parada počne“, i da njih „filtrira organizator festivala“, odnosno Kulturna asocijacija karnevala u Torevijehi. Nekoliko dana kasnije gradska vlast je izdala saopštenje u kom navodi da „nikada nije i neće ulaziti u cenzuru ili nadgledanje kostima koje svaka trupa kreira svake godine“. Kulturna asocijacija karnevala u Torevijehi se povodom ovog slučaja oglasila u objavi na Fejsbuku i navela da će „uvek braniti slobodu na svom festivalu“. (I. S.)

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA