O projektu rodne ravnopravnosti u temerinskom vrtiću


Redakciji FakeNews Tragača pristigla je prijava čitaoca koji tvrdi kako medij N1 „širi misinformacije o čoveku koji je otkrio da vrtić u Temerinu uvodi kurs rodne ravnopravnosti, a zapravo sprovodi levičarsku woke LGBT propagandu“. Čovek koji je, prema rečima ovog čitaoca „otkrio“ sprovođenje kursa rodne ravnopravnosti je Saša Borojević, na čijoj Fejsbuk stranici je 17. februara objavljen prvi video o ovom projektu Predškolske ustanove „Veljko Vlahović“.

Genderbest – izgradnja rodne ravnopravnosti od samog početka“ je međunarodni projekat koji je sproveden u tri države – Italiji, Slovačkoj i Srbiji. Primarni cilj ovog projekta bio je, kako se navodi na veb-sajtu Gender.eu, pružanje podrške predškolskom obrazovanju u poboljšanju rodne ravnopravnosti. Za partnera na projektu u Srbiji izabrana je Predškolska ustanova „Veljko Vlahović“ u Temerinu. Odmah na početku treba istaći da se uopšte ne radi o projektu koji se sad „uvodi“, već o projektu koji je započet još 2022. godine, a završen početkom februara ove godine. U dokumentima vrtića je kao glavni cilj projekta definisano „smanjenje rodnog jaza i nejednakosti u upotrebi digitalnih alata u vezi sa polovima“.

Saša Borojević u prvobitnom video zapisu iznosi problematične tvrdnje da vaspitači u okviru ovog projekta uče dečake kako mogu „ostati u drugom stanju“ bez obzira na njihov pol, da „devojčica može da se zaljubi u devojčicu“ kao i da svako može da ima „dve mame i dve tate“, iako ne postoji nikakav dokaz o sprovođenju takvih „aktivnosti“.

Pregledom članka N1 zaključili smo da nisu širene „misinformacije“ o Saši Borojeviću, s obzirom na to da su citirane objave sa njegove Fejsbuk stranice koje su i dalje dostupne na ovoj mreži (1, 2, 3). Pre svega, Saša Borojević nije „otkrio“ da vrtić u Temerinu uvodi kurs rodne ravnopravnosti, već mu je ta informacija prosleđena od treće osobe, kako i sam objašnjava u video-snimku. Takođe, ne radi se ni o kakvom „tajnom projektu“, koji bi shodno tome uopšte mogao biti „razotkriven“, s obzirom na to da su sve informacije o njemu javno dostupne za zvaničnom veb-sajtu Predškolske ustanove „Veljko Vlahović.

Čitalac je u prijavi istakao i kako „vrtić jeste uveo kurs ravnopravnosti, a roditeljima nije prijavio – što je činjenica“. U navodno spornom tekstu sa portala N1 se ni u jednom segmentu ne spominje i ne spekuliše da li su roditelji čija deca pohađaju ovu ustanovu znali za sprovođenje Genderbest projekta. Međutim, na novosadskom portalu 021 objavljena je informacija kako je u jednoj temerinskoj grupi „nekoliko roditelja napisalo da je ova tema pomenuta na roditeljskom još prošle godine“, kao i izjava vaspitačice Edite Sakač da je tokom sprovođenja Genderbest projekta kreiran i priručnik za praćenje i procenu rodne ravnopravnosti u predškolskim ustanovama, tokom čije izrade su „uvažena i mišljenja roditelja koji su učestvovali u istraživanju”.

Ujedno, treba spomenuti da smo pronašli i zvanični upitnik namenjen roditeljima, a koji je kreiran u okviru Genderbest projekta.

„Zanimljivo je da na listi medija nemate i N1. Jako zanimljivo. Da li ovaj sajt vode woke levičari?“, na kraju prijave dodaje čitalac. Ipak, ova informacije nije tačna, s obzirom na to da je FakeNews Tragač više puta analizirao dezinformacije koje su potekle sa N1 ili su, eventualno, preuzete iz drugog medija i prenete na njihovom portalu, a spisak tih analiza dostupan je ovde. Crvena lista medija, dostupna na naslovnoj strani našeg portala, automatski se ažurira spram broja detektovanih dezinformacija, a N1 nije među 15 prvih medija po tom kriterijumu.

Naposletku podsećamo i da su mnoge pređašnje izjave Saše Borojevića već analizirane i okarakterisane kao dezinformacije kako na našem portalu, tako i na portalima drugih portala za utvrđivanje čiunjenica u Srbiji (1, 2, 3…). (Т. Koledin)

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA