O prvom e-fulfilment centru u Srbiji


Na adresu FakeNews Tragača nedavno je pristigla prijava vezana za tekstove objavljene na portalima Blic i Novosti, a koji se tiču otvaranja Ananas e-fulfilment centra u Srbiji. „Vest je netačna jer Ananas Fulfilment nije otvorio prvi fulfilment centar u Srbiji. Pre Ananas Fulfilment-a, u Srbiji već postoje fulfilment centri kao što je npr. ’SlanjePaketa.rs’“, navedeno je u prijavi.

FakeNews Tragač je analizom sadržaja koji nam je prijavljen utvrdio da se: (1.) ne radi o vesti, već o plaćenom promo-sadržaju, što je jasno naznačeno na oba portala i (2.) da se u ovim sadržajima ne govori o običnom fulfilment centru, već o tzv. „specijalizovanom e-fulfilment centru“.

Obratili smo se kompaniji Ananas, tražeći odgovor na pitanje da li je njihov fulfilment centar zaista prvi svoje vrste u Srbiji i po čemu se razlikuje od drugih takvih centara u našoj zemlji. Odgovor smo dobili od Ivane Kampel, menadžerke za korporativne komunikacije.

„Ananas e-fulfilment centar je prvi centar ove vrste koji je u potpunosti povezan sa marketplejs platformom, odnosno platformom za onlajn trgovinu ananas.rs. Bliže pojašnjeno, u Ananas e-fulfilment centru nalaze se artikli koje naši potrošači mogu da kupe na Ananas platformi. Dakle, Ananas svojim trgovcima nudi mogućnost skladištenja i manipulacije robe u svom e-fulfilment centru“, objašnjava Kampel.

Čitalac je reklamne objave sa portala Blic i Novosti okvalifikovao kao dezinformaciju koja „može zavarati potrošače i poslovne partnere, te im pružiti pogrešne informacije o tržišnoj ponudi i istoriji razvoja fulfilment usluga u zemlji“, kao i da „ova netačna informacija može naneti štetu konkurentima koji već godinama posluju na tržištu, kao što je SlanjePaketa.rs“.

Govoreći o razlikama Ananas e-filfilment centra u odnosu na konkurentne centre, pa i centar slanjepaketa.rs, Kampel navodi da je „osnovna razlika to što artikle koji se nalaze u našem e-fulfillment centru naši potrošači kupuju preko ananas.rs. Dakle, mi ne radimo uslužno slanje paketa za trgovce, već radimo skladištenje i organizaciju dostave i povrata artikala za naše partnere na platformi“.

„Ananas kao poslovni ekosistem ima u potpunosti drugačiji poslovni model u odnosu na pomenuti centar“, navodi Kampel i dodaje: „To znači da je u centru našeg poslovanja platforma ananas.rs za onlajn trgovinu, a takođe mi razvijamo i AdTech, FinTech usluge i ritejl segment“.

Uzevši u obzir prijavu čitaoca, odgovor kompanije Ananas, kao i formulaciju naslova i sadržaja prijavljenih promotivnih tekstova, ne može se zaključiti da je reklamna objava na bilo koji način manipulativna. (I. Subotić)

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA