O kućama u Italiji za jedan evro


Čitateljka nam je prijavila kratki video-snimak u kojem pevač i influenser Filari objašnjava da je u Italiji moguće kupiti kuću za samo 120 dinara: „Da, dobro ste čuli, i ovo nije nikakav skem, u Italji možete kupiti kuću za jedan evro“.

Filari navodi da lokalne vlasti u Italiji prodaju kuće po simboličnoj ceni, s namerom da „ožive“ manje gradove: „Ovde pričamo o prelepim destinacijama u Italiji, kao što je Sicilija, a ne o nekim zabačinama za koje nikada niste čuli“. Video se završava poštenom napomenom o obavezi novih vlasnika da renoviraju kupljenu kuću.

U Italiji se zaista sprovodi ovaj projekat, a influenser je prilično verodostojno objasnio koncept prodaje. Jedina zamerka mogla bi se uputiti na račun konstatacije da nije reč o „nekim zabačinama“, budući da se većina ponuđenih kuća nalazi u malim planinskim mestima.

Ukupan iznos koji treba pripremiti daleko je veći od jednog evra. Reč je o kućama koje su u dosta lošem stanju, a kupci imaju na raspolaganju tri godine da ih renoviraju. Kako bi potvrdili da su ozbiljni u toj nameri, opštini na osnovu ugovornih obaveza moraju uplatiti novčanu garanciju, koja će – ukoliko renoviranje ne bude obavljeno na vreme – biti preusmerena na izvođenje javnih infrastrukturnih projekata.

Šta to sve praktično znači? Independent je napravio okvirnu kalkulaciju: simbolična cena iznosi 1 evro, čemu treba dodati garanciju (varira od 1.000 do 10.000 evra), troškove renoviranja (20.000-50.000 evra), kao i pravne troškove (oko 3.000 evra). Dakle, najpovoljnija opcija bi iznosila 24.000, dok skuplje opcije mogu ići i preko 60.000 evra. Zbog toga i ne čudi što mnoge kuće „za jedan evro“ ostaju neprodate. (S. Janjić)

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA