Čitalac FakeNews Tragača obratio se našoj redakciji s molbom da proverimo navode iz teksta Blica o tartufima. Pokušali smo da utvrdimo koliko je tartufa u Srbiji i koja je njihova cena, ali zbog ograničenosti pouzdanih informacija nismo bili u prilici da pružimo odgovre na sva pitanja našeg čitaoca. Razgovarali smo i sa tartufarom iz Mačvanske Mitrovice koji je zamolio da ostane anoniman, zbog – kako kaže – čestih obračuna, pa čak i ubistava koja se dešavaju zbog konkurencije među tragačima za tartufima.
Prva informacija koja se čitaocu učinila sumnjivom jeste ta da tartufa u Srbiji ima „mnogo“, kako je istaknuto već u samom naslovu ovog članka. Tragač za tartufima s kojim smo razgovarali objašnjava za Tragač da količina tartufa varira od godine do godine, odnosno od datih vremenskih uslova, pa se ne može reći da li ih generalno ima malo ili mnogo u Srbiji. „Ne valja kada je godina previše sušna, a ni previše kišna. Na primer, ova godina je jako loša“ – konstatovao je sagovornik.
Druga prijavljena tvrdnja iz teksta jeste da su u Srbiji tartufi mnogo skuplji nego u Istri. Međutim, ove navode nismo pronašli na portalu Blica. Istovremeno, čitalac smatra da su u članku iznete cene tartufa „preuveličane“, što najverovatnije jeste slučaj ukoliko posmatramo cene u Srbiji. Novinar Blica preneo je da se u našoj zemlji kilogram crnih tartufa kreće oko 50 evra, dok čitalac ističe da je u Istri istu količinu plaćao između 100 i 150 evra. Od tartufara iz Mačvanske Mitrovice smo dobili informaciju da cena miksa crnih tartufa trenutno ide do 35 evra po kilogramu. Sa druge strane, cenu od 100 evra po kilogramu pronašli smo na veb-sajtu jednog preduzetnika iz Srbije koji takođe prodaje ovu vrstu gljive.
Treća začuđujuća informacija iz Blicovog teksta bila je ta da se kilogram belih tartufa prodaje po cenama od „nekoliko hiljada evra“. U pitanju je ređa sorta čija je vrednost mnogo veća u odnosu na crne, a cene po kojima se prodaju može da varira i u odnosu na njihovu veličinu. Kako se ističe na portalu Tartufo, što je tartuf veći, to je i skuplji. Veći tartuf omogućava da se dobije više unutrašnjeg, ukusnog dela (glebe), a manje spoljne ljuske (peridija). Ukoliko, na primer, posmatramo cene u inostranstvu, videćemo da nekoliko onlajn prodavnica prodaje oko 500 grama belih tartufa po cenama od tri i po do četiri i po hiljade evra (1, 2).
Ovo potvrđuje i naš sagovornik. On navodi da miks belih tartufa u Srbiji košta 1.500 evra. Međutim, tartufar s kojim smo razgovarali smatra da tvrdnja o ceni od „nekoliko hiljada evra“ ipak nije sasvim tačna jer ona zavisi od toga koliko tartufa ima na tržištu i od njihove veličine. Ako tartufar pronađe „džoker“ (tartuf koji teži više od 100 grama) njegova cena je veća. Istovremeno, to podrazumeva da tragač mora pronaći velik broj džokera da bi cena bila toliko visoka, što je „gotovo pa nemoguće jer su oni jako retki“, pogotovo kod nas. (T. Koledin)