Arapi nisu kupili reku Vlasinu. Reku je nemoguće kupiti


Niz medija preneo je prethodnih dana vest pod nazivom „Završeno! Arapi kupili reku Vlasinu za milion evra!“. Iza ovog apsurdnog naslova nalazi se Tanjugova vest stara više od dve godine (26. jul 2017), prema kojoj je kompanija Ali Abdula MS al Maki iz Katara postala većinski vlasnik četiri hotela u sastavu preduzeća „Evropa” iz Surdulice.

Međutim, činjenica da je određena kompanija postala većinski vlasnik četiri hotela na obali reke ne znači da je kupila i samu reku. Štaviše, tako nešto je nemoguće, budući da Zakon o vodama članom 5. jasno definiše vode kao prirodno bogatstvo koje je u svojini Republike Srbije. U istom članu se navodi da su vode i vodno zemljište u javnoj svojini javno vodno dobro, te da je javno vodno dobro neotuđivo.

Staru vest predstavljenu kao novu, i to sa apsurdnim klikbejt naslovom preneli su portali Vesti net, Dnevni žurnal, Vaseljenska, Vesti.rs, Carsa. Istu lažnu vest su u martu prenosili Top vesti, Politika ekspres i Best TV.

Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA