Espreso smislio priču o Ruskinji koja nas je bombardovala 200 sati bez prestanka


Portal Espreso je u tekstu objavljenom 25. marta povodom dvadesetogodišnjice bombardovanja Jugoslavije doneo priču o Nikol Malakovski za koju navodi da je „Ruskinja koja je bombardovala Srbe 200 sati bez prestanka”. Tekst, međutim, obiluje neistinama i nepotvrđenim informacijama od kojih je jedino izvesno da je Nikol zaista bila vojni pilot i da je učestvovala u NATO operaciji na Kosovu.

Nikol Malakovski nije Ruskinja

Kako Espreso navodi, „ono što je zanimljivo je i to da je Nikol ruskog porekla”, međutim, ne navodi odakle je ovaj zaključak izvučen. Prezime Malakovski Nikol je preuzela od svog muža Pola koji je takođe vojni pilot u američkoj avijaciji. Njeno devojačko prezime je Elingvud (Elingwood), a imena roditelja Robert i Keti (Robert i Cathy) teško da se mogu dovesti u vezu sa ruskim poreklom. Prema zvaničnoj biografiji, rođena je u Santa Mariji u Kaliforniji, dok je odrasla u Las Vegasu. Uz to, prema podacima sa sajta Ancestry, prezime Malakovski (Malachowski) nije ruskog, već poljskog porekla.

Nikol Malakovski nije bombardovala Srbe 200 sati bez prestanka

U biografiji sa zvaničnog sajta Nikol Malakovski stoji da ima „preko 188 sati provedenih u borbi na Balkanu i Jugozapadnoj Aziji”, tako da su mediji osim što su povećali broj sati koje je provela u borbi, tendenciozno naglasili samo njen angažman na ovim prostorima. Takođe, korišćenjem sintagme „bez prestanka” uputili su na zaključak da je ona u kontitnuitetu (više od osam dana) „bombardovala Srbe”, dok se navedena satnica zapravo odnosi na njenu celokupnu karijeru. 

Nikol Malakovski nije prva žena pilot sa titulom majora u SAD

Trenutno je Nikol Malakovski penzionisani pilot sa titulom pukovnika. U majora je promovisana 2006. godine. Međutim, navodi da je ona „prva žena pilot sa titulom majora u SAD” nisu tačni, budući da je pre nje bilo žena sa ovim zvanjem. Primera radi, Dženet Volfenbarger promovisana je u čin majora 1990, šest godina pre nego što je Malakovski uopšte započela svoju karijeru vojnog pilota. Malakovski je zapravo prva žena koja je primljena u elitnu američku demonstrativnu vazduhoplovnu jedinicu „Tanderbirds”.

Nikol Malakovski nije tokom bombardovanja upravljala bombarderom F-16

Espreso piše i da je „ona upravljala lovcem bombarderom F16”. Međutim, Malakovski je, kako se navodi u zvaničnoj biografiji, u borbenim misijama upravljala avionom F-15E, dok je avionom „F-16 Fighting Falcon” upravljala u „Tanderbirdsima”.

Ovu vest preneo je i Informer.

Danka Mihajlović i Đorđe Ivanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Espreso ispravio je pogrešne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA