Na FON-u javna osuda – u tabloidima javna obmana


Netačni su navodi Večernjih novosti, Pinka, Srpskog telegrafa, Aloa, O2, Informera i Kurira da je Naučno-nastavno veće (NNV) Fakulteta organizacionih nauka (FON) utvrdilo da disertacija Siniše Malog nije plagijat, budući da se ovo veće i nije izjašnjavalo o tome. NNV je glasalo samo za meru koju će predložiti, i apsolutnom većinom je odlučilo da ta mera bude javna osuda.

Anđela Milivojević, novinarka CINS-a koja je izveštavala o ovom slučaju, kaže da je jedan deo profesora insistirao na tome da se FON direktno izjasni da li je u pitanju plagijat ili ne, ali da taj predlog nije prihvaćen: „Zbog toga nikako ne možemo da kažemo da je NNV odlučilo da je doktorat Malog validan, to jednostavno nije tačno i to se juče nije desilo“. Ona takođe navodi da su za prihvatanje izveštaja Etičke komisije glasala 83 člana (uz 21 glas protiv), nakon čega je predlog mere javne opomene podržalo 20, a javne osude 83 člana.

U nameri da podrže ministra finansija, navedeni mediji plasirali su niz manipulativnih interpretacija: Alo je preneo da je veće odlučilo „da se u ovom slučaju ne može govoriti o plagijatu“, a Informer je decidno poručio „Doktorat nije plagijat i tačka!“.

Moma Kovačević, član NNV, izjavio je za CINS da je jedan broj profesora i docenata tražio je da se odluka podigne na nivo javne osude, što je, kako kaže, „vrlo značajno, pošto je javna osuda najviša moguća mera koju mogu da zatraže“. Sa druge strane, Vesna Rakić Vodinelić je u tekstu za Peščanik iznela stav da je doneta odluka „suprotna zakonu i opštim aktima Univerziteta u Beogradu“ jer se Pravilnik na osnovu kojeg je doneta ne odnosi na slučajeve plagijata.

Podsetimo, Srpski telegraf je početkom ovog meseca objavio lažnu vest prema kojoj je Univerzitet EU (iako takva institucija ne postoji) ustanovio da Mali nije plagijator. Tragač je utvrdio da je istina gotovo suprotna navodima tabloida i da je sporni naučni rad Malog, objavljen u poljskom časopisu „Organizacja i kierowanie“, povučen pa objavljen iznova sa dve stranice ispravki, odnosno napomena o plagiranim rečenicama.

Konačnu odluku o disertaciji Siniše Malog Univerzitet u Beogradu trebalo bi da donese do idućeg ponedeljka, 4. novembra.

Stefan Janjić, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA