Mladenović nije uporedio Srbe sa neonacistima


Nakon gostovanja reditelja Kokana Mladenovića 29. novembra u emisiji Novi dan na televiziji N1, portal Srbija Danas i Srbin.info preneli su vest pod naslovom „PSG uporedio Srbe sa neonacistima i ustašama“ poručujući čitaocima da je to ono što je Mladenović izjavio u pomenutom gostovanju i predstavljajući to kao stav Pokreta slobodnih građana, bivšeg ombudsmana i opozicionog političara Saše Jankovića.

Screenshot sajta Srbija danas. Reditelj Kokan Mladenović i lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković

U tekstovima na ova dva sajta stoji da ga je „sramota zbog Srba koji se ne slažu sa presudama Haškog tribunala“ i da ih je „uporedio sa ustašama i neonacistima“.

U ovom slučaju nije tačno ni da je to Mladenović rekao u gostovanju na televiziji N1, kao ni to da je Pokret na bilo koji drugi način uporedio Srbe sa neonacistima i ustašama.

Prostor za širenje ove lažne vesti može biti to što je Mladenović odgovarajući na pitanje o radu Haškog tribunala odgovorio sledeće: „Bilo me je sramota da posle presude Ratku Mladiću slušam uvijene izjave predsednika države, premijerke, a i patrijarha koji je rekao da je presuda đavolska rab.“

Osim što su pomenuti mediji preneli lažnu vest o sadržaju Mladenovićevog gostovanja, lažno su i optužili Pokret da stoji iza takvog poređenja.

Vesti na ovu temu su konstruisane tako da deluje kao da osoba koja ih je pisala vodi raspravu sa Mladenovićem, odgovara na njegove prozivke i pokušava da opovrgne ono što on iznosi kao svoje mišljenje. Budući da vesti nisu potpisane, nije jasno da li se radi o nečijem komentaru, ličnom stavu, stavu redakcije ili činjeničnim tvrdnjama.

To ne bi smeo da bude slučaj, jer je obaveza medija po Kodeksu novinara Srbije i Zakonu o javnom informisanju i medijima da postupaju sa dužnom novinarskom pažnjom, da prenose činjenice, da informišu tačno i objektivno i da ne dovode čitaoce u zabludu.

 

Svetlana Paramentić, FN Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA