Kurir vidi požar tamo gde ga nema: RTS neće goreti zbog „Nemanjića“


U izdanju od 8. februara dnevni list „Kurir“ najavljuje požar na javnom medijskom servisu, naslovom „Zapaliće zgradu RTS zbog Nemanjića“. Međutim, za ovakvu vrstu upozorenja nema nikakvog uporišta.

Naime, „Kurir“ se u svojoj najavi poziva na pismo koje je Sindikat RTS Nezavisnost uputio rukovodstvu javnog servisa, budući da je odlučeno da se i bez najavljenih konsultacija sa Programskim savetom nastavi emitovanje serije „Nemanjići“.

Kurir, 8. februar 2017.

U otvorenom pismu predstavnici sindikata navode, između ostalog, sledeće: „Zahtevamo da se Programskom savetu RTS-a omogući da radi svoje statutarne poslove i da se serija Nemanjići: Rađanje kraljevine stavi pod kontrolu zdravog razuma i profesionalnih kodeksa. U protivnom, RTS će dospeti u opasnost koja ju je oktobra 2000. dovela do gneva njene publike koja više nije mogla da trpi takav program i našu zgradu predala plamenu“.

U „Kurirovom“ naslovu je ilustrativna referenca na istorijski događaj iz otvorenog pisma predstavljena kao najava krivičnog dela. Ovakvom manipulativnom taktikom stvara se lažna uzbuna i ometa se argumentovana rasprava o novcu utrošenom na seriju.

Ekipa FakeNews Tragača

 

Naknadna napomena (11. avgust 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA