RTV izmislio da je Zrenjanin najpogodniji za investiranje u Srbiji


Poslednja dva meseca Zrenjanin je u fokusu pažnje zbog inicijative da mu se ime promeni u Petrovgrad, kao i zbog starog / novog problema – nivoa arsena u vodi  i otvaranja fabrike za prečišćavanje vode.

Tako je skoro neprimetno prošla vest iz Vojvođanskog dnevnika Radio-televizije Vojvodine, da je  Zrenjanin najpogodniji za investiranje u Srbiji”, a drugi u Evropi, i to prema ocenama Svetske banke.

Dokazali smo da je to lažna vest, što su za naš portal potvrdili i iz ogranka Svetske banke u Srbiji.

Vest sa RTV-a prenosili su manje poznati portali poput www.aktuelno.net, www.glavnevesti.com, kao i www.vesti.rs i to uglavnom samo rečenicu kojom se tvrdi da je Zrenjanin najpogodniji za investiranje u Srbiji.

U najavi RTV-ovog priloga o investicijama koje su obeležile 2017. godinu, što stoji i na sajtu pokrajinskog javnog servisa, navodi se da su “u toku 2017. godine u Zrenjanin stigli novi investitori, a stari proširuju proizvodnju. To potvrđuje ocenu Svetske banke da je to grad najpogodniji za investiranje u Srbiji i drugi u Evropi.’’

Taj podatak o oceni Svetske banke se kasnije u prilogu uopšte ne pominje, niti se na bilo koji način objašnjava na osnovu kog istraživanja Svetske banke je RTV izneo takvu tvrdnju.

Naime, istraživanje koje je rađeno pre deset godina jeste pokazalo da je Zrenjanin tada zauzeo drugo mesto po pogodnostima za investiranje, i to u konkurenciji od 19 posmatranih gradova Jugoistočne Evrope, ali ne cele Evrope kako to tvrdi Radio-televizija Vojvodine i ne 2017. godine.

Prema rečima Mirjane Popović iz ogranka Svetske banke u Srbiji, u pitanju je ’’Subnational Doing Business Report’’. Ta lista se, za razliku od globalne, koju Svetska banka pravi svake godine, radi povremeno, i to za manje celine, kao što su region ili podregion.

’’Ovo je bio takozvani ‘’Subnational Doing Business’’ za Jugoistočnu Evropu, odnosno za nekoliko zemalja uključujući i Srbiju. I tu zaista jeste izdvojen Zrenjanin, ali to je vest iz 2008. godine. Znači, 2008. zaista jeste bio u tom kontekstu spomenut, i to da je najbolji u Srbiji, a drugi najbolji u Jugoistočnoj Evropi, ali ne celoj Evropi, zato što je taj izveštaj bio fokusiran na Jugoistočnu Evropu, i samo to je i mogao da obuhvati’’, rekla je Popovićeva za Fakenews Tragač.

Tri godine kasnije Svetska banka ponovo je radila ’’Doing Business in South East Europe’’, da bi ispratila kako su preporuke iz izveštaja rađenog 2008. godine i reforme uticale na poslovno okruženje u gradovima Jugoistočne Evrope koji su tada posmatrani.

Međutim, ni na toj listi Zrenjanina nema na “prvom mestu u Srbiji i drugom u Evropi’’. On je među 22 posmatrana grada Jugoistočne Evrope (pored 19 posmatranih, 2008. godine dodata su još tri nova) ostvario sledeće rezultate:

  • 14. mesto za lakoću pokretanja poslovanja  

  • 13. mesto za lakoću dobijanja građevinskih dozvola 

  • 6. mesto za lakoću registracije vlasništva 

  • 1. mesto za lakoću izvršenja ugovora 

U tom izveštaju, gradovi koji su u Jugoistočnoj Evropi najviše napredovali u odnosu na izveštaj iz 2008. godine su Skoplje i Banja Luka.

Nakon toga nisu rađena istraživanja Svetske banke koja bi mogla da potvrde da se Zrenjanin i dalje nalazi na listi povoljnih gradova za investiranje.

’’Nismo imali nove liste sa fokusom na isti taj region, pa da kažemo da u odnosu na 2008. godinu Zrenjanin stoji isto tako ili ne” objašnjava Mirjana Popović iz ogranka Svetske banke u Srbiji.

U prilogu RTV-a pojavljuje se i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji navodi da u Zrenjanin stižu dve nove “italijanske kompanije koje nisu radile u Srbiji nikad” da dovode “belgijansku, odnosno dansku kompaniju” i da je veoma značajno što su “domaće firme prepoznale da je naša industrijska zona dobro mesto za podizanje svojih pogona”.

Dakle, ni on se nigde ne poziva na Svetsku banku i njenu ocenu da je grad koji on vodi najpogodniji za investiranje u Srbiji.

Komentar na to što je učestvovao u prilogu u kojem su iznete neistine pokušali smo da dobijemo i u njegovom kabinetu, ali Janjićev zamenik, Saša Santovac, nije odgovarao na naš poziv, kao ni na sms koji smo mu poslali.

Takođe, pitanje je i na osnovu čijih pozitivnih ocena je Zrenjanin proglašen za “Najbolji u energetici” na Međunarodnim danima energetike i investicija održanim početkom marta na Novosadskom sajmu.  

Krajem prošle godine na Sajmu je gradonačelniku Janjiću uručeno i priznanje “Grand prix” Biznis samita 2017, a za najboljeg gradonačelnika u Jugoistočnj Evropi, o čemu je takođe izveštavao i RTV.

Samit je održan u Vrnjačkoj Banji, organizator je bio “Etno centar Gegula” iz Kraljeva, a generalni pokrovitelji dva republička Ministarstva – trgovine, turizma i telekomunikacija, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zanimljivo je da su ocene predsednika Srbije Aleksandara Vučića i lidera Srpske napredne stranke, iz čijih redova je i gradonačelnik Janjić, o uspešnosti Zrenjanina u prethodnom periodu, ne tako pozitivne.

Vučić je u tom gradu boravio prošle nedelje, a povodom početka gradnje pogona južnokorejske kompanije “Eseks Jurop” (Essex Europe) koja se bavi proizvodnjom emajliranih bakarnih žica.

Predsednik je, između ostalog, tada rekao da je Zrenjaninu potrebno još fabrika jer je  “ceo Banat brže propadao nego sve drugo u vreme najgorih godina, u vreme najveće krize” kao i da su se “dugo vremena mučili, posebno sa investicijama u Srednjem Banatu”.

“Želim Zrenjaninu još mnogo radnih mesta, kao Republika Srbija mi ćemo u tome pomagati. Ali mislim da, ono što danas svi vide, da je Banat zaostajao za Sremom i Bačkom, a dramatično je zaostajao za Beogradom. To moramo da zaustavimo, i to govorim o celom Banatu. Manje se to vidi u Pančevu i Vršcu, u te dve opštine Južnog Banata, sva ostala mesta i u Južnom Banatu su vrlo siromašna. Ali ovde pre svega govorim o Zrenjaninu i Kikindi kao sedištima Srednjebanatskog i Severnobanatskog okruga” rekao je predsednik Srbije prilikom posete Zrenjaninu.

Podsećamo da je ovo drugi slučaj da je pokrajinski javni servis, kojeg plaćaju građani i građanke, učestvovao u širenju lažne vesti od početka ove godine, a koji smo uspeli da dokažemo.

Prošle nedelje RTV je preneo lažnu vest o tome da je sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi pogoršana, osim u Srbiji kao i da je ta kuća pohvaljena, a nije.

 

Nevena Bogdanović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA