Javni servis u službi prikrivene promocije privatne kompanije


Naslov ”Sezonski poslovi za srpsku omladinu u Istri” na sajtu Radio-televizije Vojvodine sugeriše na to da bi čitaoci u tekstu mogli da pronađu kompletnu ponudu sezonskih poslova u toj hrvatskoj regiji.

Međutim, iz teksta saznajemo da promovišu isključivo kompaniju “Plava Laguna” koja je domaćin Exit timu u Umagu, tokom Exitovog festivala “Sea Star”.

To što Exit na svom sajtu pominje zapošljavanje mladih baš u “Plavoj Laguni” sasvim je jasno, ali je problem kada javni servis dovodi u zabludu svoje čitaoce i kao informaciju od javnog interesa plasira nešto što je promotivnog karaktera.

Osim toga, RTV nije izvor ove informacije, jer je zapravo preneo deo Exitovog saopštenja.

Javni servis je prenošenjem takvog teksta učestvovao u prikrivenom oglašavanju, koje je zabranjeno Zakonom o oglašavanju i za šta je zaprećena kazna od 300 hiljada do dva miliona dinara.

U odgovoru za naš portal RTV to ne tretira kao reklamu, nego kao podršku “društveno-odgovornom projektu”.

Tekst „Sezonski poslovi za srpsku omladinu u Istri“, objavili smo, 12. aprila 2018. godine, na našem internet sajtu, isključivo sa namerom da javnost informišemo o društveno-odgovornom projektu. Javna medijska ustanova „Radio-televizija Vojvodine“ nema ugovornu obavezu prema Egzitu u oblasti objavljivanja oglasnih poruka i PR tekstova”, stoji u kratkom odgovoru RTV-a za portal Fakenews tragač.

Odgovor na pitanja zašto se na sajtu kao izvor navodi RTV, i zašto je izostavljen podatak da je “Plava Laguna” ujedno i domaćin EXIT timu u Umagu, nismo dobili.

U tekstu je, pored prikrivenog oglašavanja, sporno i to što RTV piše da je “Plava laguna” pokrenula konkurs za zapošljavanje za mlade ljude iz Srbije. To nije tačno jer u konkursu nigde nije naveden uslov da kandidati moraju biti samo iz Srbije.

Pored podatka o broju upražnjenih mesta u “Plavoj Laguni”, za koju se navodi da “godišnje zapošljava 3.000 radnika u Poreču i Umagu”, u tekstu nedostaje informacija da odluka Vlade Hrvatske o utvrđivanju godišnjih kvota za zapošljavanje stranca, propisuje da je ove godine dozvoljeno zapošljavanje ukupno 4600 stranaca u oblasti turizma i ugostiteljstva na nivou cele Hrvatske.

Nevena Bogdanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA