Eksplozija manipulacija tokom protesta zbog cene goriva


Izveštavajući o blokadama saobraćajnica u nekoliko gradova Srbije, koje su prvi put organizovane u petak 8. juna, a zbog visoke cene goriva, u medijima su se izdvojile tri ključne tačke koje su pokrenule niz manipualcija i iznošenja nedokazanih tvrdnji.

Radi se o nagađanjima ko je organizovao proteste, nezadovoljni građani ili opozicija, da li se napad na muškarca na Zrenjaninskom putu (kod Borče) zaista dogodio samo zato što je čovek pitao učesnike blokade “zašto to rade”, i treće – da li su učenici protesta bili nasilni i nepristojni kada se u blokadi, na putu ka Šidu, našao i automobil patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

Tabloidi naklonjeni aktuelnoj vlasti su po njima svojstvenom šablonu i ovaj protest pripisali predstavnicima opozicionih stranaka i pokreta. Informer je pisao da je to “trula opozicija” koja “na sve načine pokušava da izazove haos u Srbiji”, slično kao i list Alo koji imenuje Vuka [Jeremića, lidera Narodne stranke] Boška [Obradovića, predsednika Srpskog pokreta Dveri] i Borka [Stefanovića, predsednika Levice Srbije] da “hoće da zapale Srbiju benzinom”, aludirajući na to da oni stoje iza protesta i da, kako pišu ove novine, izazou haos u zemlji.

Srpski telegraf je takođe označio ove ljude kao inspiratore, dodajući i predsednika Pokreta slobodnih građana Sašu Jankovića, a “kolovođe” protesta čak i imenovao etiketirajući ih kao “osuđene lopove, dilere, pedofile i ubice”.

Kada je reč o medijima koji su kredibilniji od tabloida, zanimljivo je kako su bez provere činjenica i izjava svedoka prenosili vest o napadu ili tuči muškaraca, na Zrenjaninskom putu kod Borče, što se dogodilo u ponedeljak u vreme blokade te saobraćajnice.

Napad su bez dokaza uglavnom dovodili u vezu sa protestom, tvrdeći da su “učesnici blokade” napali jednog muškarca samo zato što ih je pitao “zašto to rade”.

Portal B92 pozivajući se na izveštaj novinara TV Prve piše da je “tokom protesta vozača zbog visoke cene goriva kod Zrenjaninskog puta, nekoliko učesnika blokade saobraćaja pretuklo muškarca.”

Dalje u tekstu objašnjavaju kako je napadnutom čoveku ukradeno i 300 evra tom prilikom i prenose izjavu načelnika beogradske policije Veselina Milića koju je dao Tanjugu.

“Policija više neće tolerisati ni ovakvo, niti bilo kakvu vrstu nasilja i u skladu sa svojim ovlašćenjima, zakonom i dogovorom sa nadležnim tužilaštvom, procesuiraće nasilnike”.

Ovim tekstom dakle nije dokazano da je za napad bilo važno to što su u pitanju učesnici blokade, ako zaista i jesu u pitanju osobe koje izražavaju protest. 

Pozivajući se na B92, kao i na agenciju Beta, vest o napadu preneo je i sajt televizije N1 i javni servis Radio-televizija Vojvodine u svom centralnom Dnevniku u 5. RTV inače prvog dana blokade (u petak 8. juna) nije ni pomenula da se to dešava u nekoliko gradova Srbije.

Uz vest, mediji su objavljivali i snimak napada, bez navođenja porekla snimka i na osnovu kojeg zapravo ne može da se zaključi šta se tačno dogodilo.

Snimak se prenosio sa znakom Tanjuga i Pinka, dok je Pink uz Kurir imao i izjavu napadnutog čoveka (Božidara Milića) tvrdeći da su ga “mučki pretukli protestanti”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova kasnije je saopštilo i da su uhapsili tri osobe zbog sumnje da su naneli teške telesne povrede i ponašali se nasilnički prilikom blokade saobraćaja na Zrenjaninskom putu.

Međutim, ni u tom saopštenju, kao ni u izjavama ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, ne može se zaključiti da li taj napad ima zaista direktne veze sa tim što je pretučeni čovek pitao učesnike blokade zašto to rade.

Šta je tačno povod sukoba, pitanje je koje smo poslali Ministarstvu unutrašnjih poslova. Očekujemo njihove odgovore.

O čekanju u koloni tokom blokade u Šidu, u kojoj se u nedelju 10. juna zadesio i patrijarh srpski Irinej, nema verodostojnog video zapisa, pa je i ova situacija bila podložna širenju oprečnih i netačnih informacija.

Prema Informerovoj verziji objavljenoj sinoć, patrijarha su “razulareni demonstranti” maltretirali i “prostački vređali”  u “vidno alkoholisanom stanju”, Alo je tu priču začinio tvrdnjom da su se “iživljavali” nad sveštenim licem i da su “Svoje orgije celo vreme snimali dronom, kamerom i mobilnim telefonima”, dok je Kurir je bio umeren i nije učesnicima protesta pripisivao siledžijstvo i prostakluk.

Dnevni list Danas izneo potpuno drugačije viđenje i citirao jednom od svedoka i učesnika protesta, koji tvrdi da nije bilo dobacivanja patrijarhu, da niko nije pio pivo, kako pišu tabloidi i da su na rečenicu jednog od ljudi iz patrijarhove pratnje „Hajde, sklanjajte se, ide patrijarh“ odgovorili “Pa šta ako ide, neka izađe ovde među nezadovoljne ljude, koji žive na rubu egzistencije i bune se jer država neće da im spusti cene goriva. Valjda treba da bude sa nama, a ne sa njim”.

 

 Autorka: Vanja Đurić

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA