Ne možete postati pilot na Megatrendovom fakultetu za vazduhoplovstvo


Univerzitet Megatrend objavio je 10. jula na svom Instagram profilu da raspisuje konkurs za upis studenata na svoj Fakultet za civilno vazduhoplovstvo, kao i da bez njihove diplome „nema letenja“ od 2019. godine. Na Listi ovlašćenih centara za obuku Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije nalaze se 23 seritifikovana centra za obuku, ali Megatrend nije među njima.

Članom 66 Zakona o vazdušnom saobraćaju predviđa se da sertifikat za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi izdaje Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije, i to je jedina institucija u Srbiji koja izdaje dozvole organizacijama koje obučavaju letačko i neletačko vazduhoplovno osoblje. DCV dozvole izdaje u skladu sa međunarodnim standardima, što podrazumeva da su one priznate u celom svetu.

Nakon što je Megatrend objavio reklamu u kojoj se navodi da bez njihove diplome „nema letenja posle 2018. godine“, nametnula su se dva pitanja: da li je Megatrendov Fakultet za civilno vazduhoplovstvo sertifikovan kao centar za obuku, kao i da li je njihova diploma neophodna pilotima da bi obavljali svoj posao od naredne godine. Na oba pitanja odgovor glasi – ne.

Megatrendova reklama za Fakultet civilnog vazduhoplovstva

Iz kabineta direktorke DCV-a Mirjane Čizmarov za FN Tragač kažu da „Univerzitet Megatrend nije sertifikovan od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije kao odobrena organizacija za obuku pilota (ATO)“. Uz to, potvrđeno nam je da „stepen obrazovanja kandidata koji pristupaju pilotskoj obuci i pilota koji nakon sticanja dozvole učestvuju u vazdušnom saobraćaju nije naveden kao zahtev u Zakonu o vazdušnom saobraćaju Republike Srbije, kao ni u međunarodnoj regulativi kojom se reguliše oblast civilnog vazduhoplovstva (International Civil Aviation Organization (ICAO) i European Aviation Safety Agency (EASA)“. Samim tim, jasno je da diploma Megatrendovog fakulteta, niti bilo koje druge visokoškolske ustanove, ne može biti posmatrana kao obavezna.

Na sajtu Fakulteta za civilno vazduhoplovstvo Univerziteta Megatrend navodi se da „prema preporuci EU, od 2019. godine piloti neće moći da lete bez završenih akademskih studija (240 ESPB)“. Iz DCV-a napominju da će sertifikati i dozvole za letenje koje su dobijene od strane centara za obuku koji su sertifikovani od strane Direktorata važiti i dalje, kao i da diploma Univerziteta Megatrend ne isključuje sve druge dozvole i sertifikate.

Naša redakcija pokušala je da stupi u kontakt sa rektoratom Univerziteta Megatrend, kao i sa dekanicom Fakulteta za civilno vazduhoplovstvo Vesnom Baltezarević. Ona nam je kazala da je „u dnevnim novinama Alo objavljena izjava rektora Univerziteta u vezi sa temom koju istražujemo“, kao i da se za sva dodatna pitanja možemo obratiti kabinetu rektora Univerziteta Megatrend. Ipak, iz rektorata ovog Univerziteta nismo dobili odgovor, a u listu „Alo“ pronašli smo – umesto dodatnih odgovora – tekst u kome se u više navrata insistira na netačnoj informaciji da „kod Miće Megatrenda možete postati i pilot“. Tekst koji bi mogao da dovede u zabludu buduće pilote preneli su i portali Espreso, Glavne vesti i Večeras u dijaspori.

Marta Savić, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Espreso ispravio je pogrešne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA