Dvostruko netačna poređenja porodilja i azilanata

Već izvesno vreme društvenim mrežama kruži ovakav apel – Porodilje u Srbiji dobijaju 6.198 dinara mesečno, okvirno 50 evra! Azilanti 10 evra dnevno, jednako 300 evra mesečno + hranu i smeštaj. Podeli sliku ukoliko misliš da je to nepravda našim majkama u Srbiji! FakeNews Tragač utvrdio je da ilustracija nepoznatog porekla nudi netačne informacije.

Viralna ilustracija sa dezinformacijama

Naime, navod da porodilje u Srbiji mesečno dobijaju okvirno 50 evra nije utemeljen. Sa portala Bebac potvrdili su nam da navođenje sume od 6.198 dinara nema nikakav osnov: „Prvenstveno, ne zna se o kakvim primanjima za porodilje je reč. U svakom slučaju, iznos naknade nije fiksan. On se računa po određenom modelu i varira. Stoga, može da se desi da porodilje ne dobiju ništa, mogu da dobiju naknadu manju od svoje plate ili u visini svoje mesečne plate. Najviša suma koju mogu da dobiju je u visini iznosa tri prosečne plate u Srbiji“.

Na drugoj polovini fotografije iznosi se tvrdnja da azilanti dobijaju deset evra dnevno, hranu i smeštaj. Ove informacije proverili smo sa Komeserijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije. Iz Komeserijata su za FN Tragač potvrdili da azilanti u prihvatnim centrima dobijaju tri obroka dnevno i smeštaj, ali ne i novac. Pomenuti iznos može se samo povezati sa dnevnim troškom Komesarijata za izbeglice koji iznosi 10 evra dnevno po azilantu i migrantu.

Iz Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila navode za FN Tragač da azilanti primaju novčanu pomoć samo u izuzetnim situacijama „kada su socijalno ugroženi i nisu smešteni u prihvatne centre“. Tvrde da su takve situacije retke i da u tim slučajevima novčana pomoć ne prevazilazi sumu koju dobijaju socijalno ugroženi građani Srbije.

Isti podatak objavljen je i na portalu Vaseljenska 31. maja 2017. godine u naslovu – Azilanti u Srbiji dobijaju 10 evra, a Srbi za hranu imaju oko 200 dinara dnevno. Ilustracija sa dezinformacijama korišćena je na Fejsbuk stranici Ruske stranke, kao i u peticiji za smenu Aleksandra Vučića, koju je Skupštini Srbije podneo Ljubomir Grujić, kako je predstavljeno na sajtu „Samostalne, Sjedinjene, Slobodne, Solidarne Srbije“. 

 

Sandra Maksimović, FN Tragač

Ukratko

Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.